De vorderingen in de handelsoorlog lijken goed op te schieten, volgens Chinese bronnen zouden China en de Verenigde Staten van Amerika akkoord zijn gegaan om de huidige importheffingen stilaan af te bouwen over een bepaalde periode. Dit zijn nog maar geruchten, een officiële verklaring is er niet maar dit zou nog kunnen worden aangekondigd.

Het ziet er beter en beter uit tussen de Verenigde Staten van Amerika en China. Na een ‘phase one deal’ lijken beide partijen nu nog dichter naar elkaar toe te groeien. Er is sprake van het terugschroeven van de huidige importheffingen in verschillende fases de komende periode.

Gao Feng, woordvoerder van de Chinese overheid, zei dat een ‘phase one deal’ enkel bereikt kan worden als beide partijen simultaan een deel van de importtarieven opheffen. Daarenboven moeten de inspanningen langs beide kanten gelijkwaardig zijn voor de goede verstandhouding.

De reactie op de Amerikaanse en Europese beurzen is duidelijk, beleggers zijn opnieuw wat optimistisch en kopen terug aandelen in. Het doet hopen op een betere relatie tussen beide landen in de hoop dat de handelsoorlog definitief kan worden opgelost de komende maanden.

December pas?

Men verwacht dat Trump en Jinpin de ‘phase one deal’ gaan ondertekenen deze maand maar Reuters denkt daar anders over. Zij verwachten namelijk dat de bijeenkomst uitgesteld zal worden naar december, pas dan zal er een interim ‘trade deal’ ondertekend worden.

Het wordt echter een lastig parcours om de importheffingen terug te draaien, vooral omdat de handelsoorlog ook nog andere onderwerpen beslaat dan het onevenwicht op de handelsbalans. In ieder geval, als de geruchten kloppen, dan lijkt we in de juiste richting te evolueren.

Bronnen: CNBC

Foto: US Dept of Agriculture – Flickr

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS