Op de beursvloer ligt de coronacrisis alweer achter de rug. Sinds medio maart zitten de beurzen al stevig in de lift en de meeste analisten verwachten dat die trend ook in 2021 een vervolg krijgt. Toch lijken beleggers juist nu voorzichtig te werk te moeten gaan. De kans bestaat namelijk dat de beurzen in 2021 geconfronteerd worden met een ‘dubbele dip’.

Het contrast tussen de beurzen en de economie was zelden zo groot. Terwijl de wereldeconomie nog geconfronteerd wordt met de nare gevolgen van de coronacrisis, bewegen de meeste beurzen alweer rond hun oude recordhoogten. In de VS werden de records tijdens de afgelopen weken zelfs verder aangescherpt.

Beleggers moeten vrezen voor een ‘dubbele dip’

De analisten van Pictet Asset Management laten weten dat beleggers mogelijk te optimistisch gestemd zijn. Zij maken de vergelijking met de jaren 1980 en 1981. In het jaar 1980 werden de beurzen, als gevolg van een kortstondige recessie, ook geconfronteerd met een stevige beursval en ook toen wisten de beurzen zich in enkele maanden tijd krachtig te herstellen.

In het jaar 1981 werd de Amerikaanse economie echter getroffen door een nieuwe recessie. En die dubbele dip wist destijds opnieuw te leiden tot een serieuze beursval. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pictet Asset Management, is de vergelijking met het jaar 1980 in beeld gebracht. Volgens deze grafiek breekt er een volatiel beursjaar aan.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)