Volgens Eurgéne Etsebeth wel. Etsebeth is een voormalige centrale bankier bij de South Africa Reserve Bank. Hij was er het hoofd van de ‘virtual currency and distributed ledger working group’. Met zijn expertise voorspelt hij dat centrale banken over heel de wereld niet anders kunnen dan in 2018 cryptomunten te kopen.
Achter gesloten deuren kopen, verkopen en stockeren centrale banken valuta, verhandelbare activa, special drawing rights en goud, iedere dag opnieuw. Met deze reserves moeten centrale banken de liquiditeit, de handel en de veiligheid van de nationale financiële belangen vrijwaren. Maar in 2018 zal men daar ook cryptomunten aan toevoegen, aldus Etsebeth.
De centrale banken over heel de wereld houden gigantische reserves aan van elkaars munten. Daarnaast hebben ze ook kluizen vol goud en gebruiken ze special drawing rights (SDR) van het Internationaal Monetair Fonds als internationale munt. Deze SDR’s bestaan uit de Amerikaanse dollar, de euro, de Japanse yen, het Britse pond en de Chinese yuan.
Maar het interessante is dat Bitcoin bij een prijs boven $17.600 groter in omvang is dan alle SDR’s. Dit zal volgens Eurgéne Etsebeth de globale centrale banken dwingen om ook Bitcoin en eventueel andere cryptomunten op te nemen in hun nationale reserves.
Ontdek hier de meest eenvoudige en winstgevende manier om te beleggen in cryptomunten
Topvrouw Christine Lagarde liet eerder in 2017 al weten dat cryptomunten voor een “massive disruption” kunnen zorgen in het internationale financiële landschap. De grote centrale banken kunnen niet meer rond Bitcoin als grootste internationale munt. Daarbij is Bitcoin ook de enige internationale munt die 24/7 wordt verhandeld.
Centrale banken gebruiken ook hun eigen reserves om de waarde van hun munt te beïnvloeden. Door meer geld te printen, kunnen ze de waarde van hun munt verlagen om de economie te stimuleren. De centrale banken kunnen dan ook cryptomunten kopen om zich in te dekken tegen de waardedaling van hun eigen munt, zegt Eurgéne Etsebeth.
Volgens de voormalige centrale bankier van Zuid-Afrika zal Bitcoin en mogelijk andere cryptomunten eerst toegevoegd worden als verhandelbare activa. Daarna zullen centrale banken via externe fondsenmanagers cryptomunten aankopen. Maar ze zullen dit uiteraard niet aan de grote klok hangen.
Bron: Coindesk