De groei voor de eurozone kwam in het derde kwartaal uit op slechts 0,2%. Dit betekende de laagste economische groei in vier jaar tijd. Het is duidelijk geworden dat ook de eurozone hinder ondervindt van het handelsbeleid van Donald Trump. Krijgt de eurozone zelfs binnenkort te maken met een krimp?

De groei van de wereldeconomie staat onder druk, dat zal de meeste beleggers niet ontgaan zijn. Door het protectionistische handelsbeleid van Trump ziet de toekomst er onzeker uit. De meeste groeiverwachtingen zijn nog gebaseerd op een ‘goede uitkomst’ wat betreft het handelsconflict tussen China en de VS, maar de vraag is nog maar hoe reëel dat is.

Groei binnen de Eurozone valt hard terug

Ondertussen beginnen steeds meer macrocijfers er beroerder uit te zien. Zo werden onder andere de Duitse en Japanse economie het afgelopen kwartaal geconfronteerd met een krimp. De groeivertraging in Japan was zelfs schrikbarend te noemen.

Volgens de economen van Macrobond and Nordea ziet de nabije toekomst voor de eurozone er niet bepaald rooskleurig uit. Op basis van de verwachtingen is namelijk te stellen dat de eurozone binnenkort geconfronteerd gaat worden met een krimp. Mocht dat gebeuren, dan zou dat voor het eerst zijn sinds 2013.

Moeten we vrezen voor een recessie?