Het jaar 2018 is niet het beleggingsjaar geworden waar veel beleggers op gehoopt hadden. Terwijl we in 2017 getrakteerd werden op flink stijgende beurskoersen, noteren de meeste indices dit jaar in het rood. Door de dalende beurskoersen zijn de toekomstverwachtingen naar beneden bijgesteld. En dat geldt ook voor de verwachte renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank.

De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat Donald Trump en Jerome Powell hoogstwaarschijnlijk nooit vrienden zullen worden. De Amerikaanse president heeft immers de Fed-voorzitter de afgelopen tijd fel bekritiseerd. Volgens Trump vormen de renteverhogingen een bedreiging voor de groei van de Amerikaanse economie.

Wat gaat de Fed in 2019 doen met de rentestand?

Opvallend genoeg heeft Powell tijdens zijn laatste toespraak laten doorschemeren dat de Amerikaanse centrale bank niet ver meer verwijderd is van een ‘normaal’ renteniveau. En als gevolg van deze uitspraak zijn de verwachtingen wat betreft de toekomstige renteverhogingen sterk naar beneden toe bijgesteld. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de markt volgend jaar rekent op een totale renteverhoging van minder dan 20 basispunten. Twee maanden geleden lag dit nog boven de 55 basispunten.

De vraag is alleen of de Fed wel kan stoppen met het optrekken van de rente. Indien de inflatie blijft oplopen, zal de Amerikaanse centrale bank het rente-instrument wel moeten gebruiken om de inflatie onder controle te houden.