Tot nu toe is het beursjaar niet bepaald rooskleurig gestart voor de wereldwijde beurzen. Zelfs de geliefde techbeurs staat al sinds het begin van dit jaar onder grote koersdruk. Zo noteert de Nasdaq Composite index op dit moment ongeveer 7% lager dan de slotstand van 2021. En mogelijk is er nog een veel grotere beursdaling onderweg.

Het beursjaar is nog maar net begonnen en diverse zakenbanken overwegen al om hun koersverwachtingen voor het jaar 2022 bij te stellen. Dit heeft alles te maken met de onverwachte beurscorrectie van de voorbijgaande twee handelsweken. Ondertussen is er ook een belangrijk onderzoek verschenen die laat zien dat de verbanden met de jaren 1987, 2000 en 2008 wel erg groot zijn. En mocht dat het geval zijn, dan moeten beleggers rekening houden met een veel grotere beursdaling.

Wall Street kan geconfronteerd worden met een forse beursdaling

De analisten van Nautilus Investment Research hebben onlangs een interessant onderzoek gepubliceerd. Zij komen tot de conclusie dat de koersbeweging van de afgelopen 3 jaar bij de Nasdaq Composite index sterke overeenkomsten vertoont met koersbewegingen die in het verleden plaats hebben gevonden. Op de bovenstaande grafiek zijn de onderzoeksresultaten in beeld gebracht. Over het algemeen kan geconcludeerd worden dat het verleden weinig goeds voorspelt want gemiddeld genomen noteert Wall Street een jaar later na een dergelijke koersbeweging in het rood.

Op de grafiek is ook te zien dat de correlatie met de jaren 1987, 2000 en 2008 respectievelijk 94%, 93% en 89% bedraagt. Uiteraard hoeft het verleden zich niet te gaan herhalen, maar beleggers lijken er verstandig aan te doen om dit onderzoek in hun achterhoofd te houden. Bescherming van de portefeuille kan immers nooit kwaad.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)