De S&P 500 index beweegt op dit moment rond haar recordkoers. Wat dat betreft lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn. Toch begint het beursplaatje er onderhuids steeds minder rooskleurig uit te zien. En dat kan op de korte termijn gaan leiden tot een koersval.

Sinds het begin van dit beursjaar heerst er al een optimistische stemming op de financiële markten. En daar is ook alle reden voor, want de aandelenmarkten doen het tot nu toe dit jaar fantastisch. Zo hadden aan het einde van vorig jaar maar weinig analisten gerekend op nieuwe recordkoersen. Toch biedt de huidige beursrally geen enkele garantie op stijgende beurskoersen tijdens de rest van het jaar.

Beursrally heeft te maken met een gevaarlijke divergentie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van IndexIndicators, is een groot beursgevaar in beeld gebracht. Zo is op deze grafiek te zien dat de huidige beursrally bij de S&P 500 index door steeds minder aandelen gedragen wordt. Terwijl begin maart nog meer dan 90% van de aandelen boven haar 50 Daily Moving Average bewoog, bedraagt dat percentage op dit moment minder dan 70%. En dat terwijl de S&P 500 index in de tussentijd met meer dan 100 punten in waarde is gestegen.

In het verleden is Wall Street meermaals geconfronteerd met een dergelijke negatieve divergentie. De laatste keer was dat in september 2018 toen de aandelenmarkten niet veel later geconfronteerd werden met een sterke koersval. Moeten we nu opnieuw vrezen voor zo’n terugval?