Sinds 22 december zit de Amerikaanse overheid al op slot. De Republikeinen en Democraten worden het maar niet eens over de overheidsfinanciën. Het grote heikel punt is de ‘gedroomde’ muur van Trump. Deze muur moet er voor zorgen dat immigranten niet zomaar het Amerikaanse grondgebied bereiken. Beleggers hebben voorlopig weinig te klagen.

Voor Trump is dit al de derde shutdown. En dat is wel een indrukwekkende prestatie te noemen aangezien de Republikein slechts twee jaar president is van de VS. Zijn voorganger, Barack Obama, werd tijdens zijn totale presidentstijdperk van acht jaar slechts geconfronteerd met één shutdown (2013).

Beleggers hebben geen last van de shutdown

Overigens lijken beleggers zich weinig aan te trekken van de Amerikaanse shutdown. Opvallend genoeg weet de S&P 500 index het sinds 22 december behoorlijk goed te doen. Charlie Bilello, van Pension Partners, deelde via Twitter de bovenstaande tabel waarop te zien is dat dit tot nu toe de beste shutdown uit de gehele geschiedenis is. Tot de slotstand van 9 januari gerekend bedraagt de winst voor de S&P 500 index inmiddels al 7%.

Mogelijk zal Trump binnenkort zelfs via Twitter verkondigen dat deze koerswinst aan hem te danken is. Aangezien Trump gek is van records, zou hij de shutdown nog minimaal drie dagen intact moeten houden. In dat geval kan hij namelijk ook spreken van de langste shutdown uit de Amerikaanse geschiedenis.