Na corona lijkt inflatie hét thema van het jaar 2021 te zijn. Tenminste, dat was tijdens het eerste deel van het jaar het geval. Niet alleen liepen de grondstofprijzen stevig op, ook de rentestanden op de staatsobligaties wisten in korte tijd stevig te stijgen. Inmiddels lijkt de rust weer teruggekeerd te zijn en op dit moment maken steeds minder mensen zich zorgen over stijgende prijzen.

Tijdens het afgelopen jaar was er bij diverse grondstoffen sprake van een grote mismatch tussen vraag en aanbod. Als gevolg van het coronavirus werd de productiecapaciteit ingedamd en door het herstel van de economie wist de vraag juist aanzienlijk te stijgen. Door deze combinatie wisten de grondstofprijzen in korte tijd exponentieel in waarde te stijgen. De prijs voor timmerhout is daar een goed voorbeeld van, want in april 2020 was er nog sprake van een prijs van $ 300, terwijl in mei 2021 uiteindelijk een prijs van $ 1.700 bereikt werd.

Amerikanen maken zich minder zorgen over inflatie

De prijs voor timmerhout werd echter tijdens de afgelopen maanden geconfronteerd met een stevige koersdaling en vanaf de top gerekend bedraagt die daling ruim 70%. Wat dat betreft kan de prijs dus ook snel weer terugkeren naar het oude niveau indien de balans tussen vraag en aanbod weer hersteld is.

Mede door de zalvende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell lijken weinig Amerikanen zich op dit moment nog zorgen te maken over stijgende prijzen. Powell liet tijdens de meest recente persconferentie weten dat de inflatie waarschijnlijk gedurende langere tijd hoger dan normaal zal zijn, maar dat het uiteindelijk weer zal terugkeren naar het ‘normale’ niveau van rond de 2%. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Financial Times, is te zien dat het aantal zoekopdrachten op Google naar het woord ‘inflatie’ in een vrije val zit. Amerikanen lijken dus vooralsnog overtuigd te zijn dat de prijsdruk daadwerkelijk tijdelijk zal zijn.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>