Het gaat de Europese economie en politiek voor de wind. De economische groei zet aardig door en op politiek vlak is de rust teruggekeerd, alleszins in vergelijking met de vorige jaren. Toch gaat de Europese Centrale Bank het dit jaar nog moeilijk hebben dankzij de sterke euro.

Mario Draghi, president van de ECB, staat dit jaar voor een bijzondere uitdaging. Eentje die hij indirect zelf heeft gecreëerd want door zijn monetair beleid, is de Europese economie fors beginnen groeien. En dat heeft tot gevolg dat de euromunt sinds begin vorig jaar in waarde is beginnen stijgen t.o.v. andere wereldmunten. De munt is een beetje te hard gestegen zelfs…

Investeerders voelen zich namelijk aangetrokken tot Europa en zijn eenheidsmunt omdat de risico’s in dit gebied de laatste maanden zijn afgezwakt. Voornamelijk op politiek vlak is de rust teruggekeerd, iets waar we de afgelopen jaren meer last van hadden dankzij de veelvuldige verkiezingen. De outlook voor de Europese economie is eveneens positief.

Dure euro

Een (te) dure euro maakt namelijk dat handelen met Europa minder interessant wordt voor niet-Europese landen. Producten en diensten zijn namelijk duurder voor hun. Dat wilt zeggen dat de Europese export hier de dupe van zal zijn omdat er vanuit het buitenland minder gekocht zal worden.

Mario Draghi kan voorlopig niet veel doen aan dit scenario. Hij kan een poging ondernemen om de euro naar beneden te praten tijdens de volgende persconferentie. Maar men verwacht niet dat dit veel invloed zal gaan hebben op de euro. Hij zou kunnen beslissen om het monetaire beleid opnieuw te versoepelen, maar dat zou teveel schade toebrengen aan de geloofwaardigheid van de ECB.

Volgens een aantal analisten gaat Mario Draghi niet eens proberen om de euro naar beneden te praten omdat hij weet dat het gewoonweg niet mogelijk is. Bovendien zou hij hiermee een soort valutaoorlog kunnen starten met andere landen. Ze verwachten dat de euro dit jaar zal doorstijgen naar 1,30 dollar. Op dit moment noteert de euro ongeveer rond de 1,233 dollar.

Bronnen: CNBC

Foto: Wikimedia