Het aandeel van de Chinese technologiegigant Xiaomi maakte maandag een sprong van 10 procent. De sterke opwaartse beweging kwam er nadat een Amerikaanse rechter enkele restricties uit de Trump-periode had teruggedraaid. Hierdoor kunnen Amerikanen opnieuw investeren in Xiaomi vermits het bedrijf niet meer op de zwarte lijst staat.

Het Chinese Xiaomi beleefde een mooie beursdag maandag. Bij opening schoot het aandeel 10 procent omhoog en wist de handelsdag af te sluiten aan bijna 8 procent in het groen. De reden voor deze stijging heeft te maken met de beslissing van een Amerikaanse rechter omtrent restricties die Trump in januari in het leven had geroepen.

Volgens Trump was Xiaomi een gevaar voor de staatsveiligheid omdat het een zogezegde CCMC is, oftewel een Communist Chinese Military Company. Hierdoor konden beleggers niet investeren in Xiaomi. Daar besliste een rechter onlangs anders over waardoor het bedrijf niet langer op de zwarte lijst staat en dus Amerikanen opnieuw kunnen beleggen in Xiaomi.

Toen Trump Xiaomi bestempelde als een CCMC, probeerde het Chinese bedrijf zich nog te verdedigen door te benadrukken dat het geen banden heeft met het Chinese leger. Maar hun pleidooi mocht niet baten en Trump bleef resoluut bij zijn standpunt.

Zwarte lijst

Rechter Rudolph Contreras maakt daar vrijdag een einde aan. Hij zei dat Xiaomi onherstelbare schade zou lijden in de vorm van ernstige reputatieschade en onherstelbare economische schade. Volgens hem is er ook onvoldoende bewijs dat Xiaomi een CCMC zou zijn.

Zo zijn er echter nog veel Chinese bedrijven die door Trump op de zwarte lijst zijn gezet. De vraag is of Amerikaanse rechters ook voor deze bedrijven de beslissing van Trump zullen omkeren. Xiaomi is in ieder geval opgelucht met de beslissing van Contreras.

Bronnen: CNBC

Foto: Maurizio PesceFlickr – CC BY 2.0

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger