Beleggers zijn al maandenlang bezorgd over een verhoging van de rente die nefast kan zijn voor de winsten op de aandelenmarkten. Janet Yellen, Amerikaans minister van Financiën, verklaarde op dinsdag dat deze maatregel tot de mogelijkheden behoort om een oververhitting van de economie te voorkomen.

Yellen gaf toe dat de biljoenen dollars die de overheid in de Amerikaanse economie pompt één van de redenen is waarom de economie kan oververhitten.

Sinds het uitbreken van de Covid-19 pandemie in maart 2020 heeft het Congres zo’n $5,3 biljoen aan stimuleringsmaatregelen uitgetrokken. Hierdoor is het begrotingstekort van de Verenigde Staten in het eerste kwartaal van 2021 opgelopen tot $1,7 biljoen.

Hiernaast heeft de regering-Biden nog een enorm infrastructuurplan aangekondigd. Hierdoor zou er nog eens $4 biljoen kunnen worden besteed aan een aantal projecten voor de lange termijn.

Yellen stelt:

De investeringen zijn fors maar noodzakelijk om onze economie competitief en productief te houden.

Inflatie

Door alle stimuleringsmaatregelen en de forse groei van de economie zijn de bezorgdheden over inflatie groter dan ooit. De Federal Reserve verwacht echter dat de aankomende inflatie maar van korte duur zal zijn.

De Federal Reserve, die Yellen van 2014 tot 2018 leidde, heeft de kortetermijnrente al meer dan een jaar lang op 0 gehouden. De centrale bank verzekert dat ze dit accomoderende beleid zullen handhaven totdat de economie aanzienlijk en duurzaam hersteld is.

Yellen denkt echter dat een verhoging van de rente noodzakelijk kan zijn om ervoor te zorgen dat de economie niet oververhit geraakt. De minister benadrukte wel dat deze potentiële verhoging maar zeer bescheiden zal zijn.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties