De wereldeconomie zal zich dit jaar stevig gaan herstellen van de coronacrisis van 2020. De meeste economische ramingen laten zelfs zien dat het gedroomde V-herstel haalbaar is. Zeker nu de vaccinatiegraad steeds verder oploopt, zien de economische verwachtingen er rooskleurig uit. Het belang van de overheidssteun moet daarbij niet uit het oog verloren worden.

Tijdens het afgelopen jaar is de wereldeconomie geconfronteerd met de stevigste economische krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Alle Westerse economieën werden hard door deze crisis geraakt. Ook de Amerikaanse economie wist de dans niet te ontspringen. Ondanks deze economische dreun ziet de toekomst er weer rooskleurig uit.

Economische groei is ook te danken aan de ruimhartige fiscale stimulans

De meeste economen verwachten dat de waarde van het Amerikaanse bruto binnenlands product nog dit jaar boven het niveau van vóór de coronacrisis weet te komen. Dit is echter niet alleen te danken aan de oplopende vaccinatiegraad. Steeds meer economen wijzen immers ook naar de historische fiscale stimulans. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van BCA Research, te zien dat de Amerikaanse overheidssteun nog nooit zo groot is geweest. Op dit moment bedraagt die steun ruim 14% van het Amerikaanse BBP.

Beleggers moeten niet vergeten dat de overheden er, in combinatie met de centrale banken, alles aan doen om de economische motor weer te laten draaien. Hier wordt echter wel een hoge prijs voor betaald en deze rekening zal ooit gepresenteerd worden. En op dat moment ziet de toekomst er ineens een stuk minder rooskleurig uit.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>