Tot voor kort heerste er een extreem optimistische stemming onder de beleggers. Volgens de grootste groep investeerders zouden de aandelenmarkten ook in het jaar 2018 de weg naar omhoog gaan vervolgen. Toch heeft die optimistische stemming tijdens de afgelopen weken een flinke deuk opgelopen.

Onlangs is er een onderzoek gehouden onder de Amerikanen. Uit dit onderzoek (januari 2018) kwam naar voren dat 66,7% van de respondenten van mening is dat Wall Street over 12 maanden hoger zal staan. Dit was de hoogste meting ooit. Daarnaast liet 13% van de respondenten weten dat de kans op hogere beurskoersen zelfs 100% bedraagt. Nog nooit eerder zagen we een dergelijk zelfvertrouwen onder de Amerikanen.

Optimistische stemming onder de beleggers is levensgevaarlijk

Toch is er geen reden om euforisch te zijn over de zelfverzekerdheid van de Amerikanen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, is namelijk te zien dat een dergelijke optimistische stemming in het verleden heeft weten te leiden tot de nodige beursdalingen.

Onder andere in het jaar 2007 en 2015 waren de Amerikanen overtuigd dat de aandelenmarkten verder zouden gaan stijgen. In beide gevallen werden we kort daarna geconfronteerd met een flinke koersval. Wat dat betreft is deze zelfverzekerdheid onder de beleggers dus eerder te betitelen als levensgevaarlijk.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)