Beleggers die een pauze nodig hebben de komende periode na de volatiele maand augustus, zetten zich maar beter schrap. Volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs gaat oktober ons een wilde rit bezorgen. Wall Street noteert opnieuw bijna op zijn recordhoogte maar de maand oktober is historisch gezien 25 procent turbulenter dan andere maanden.

De maand augustus was behoorlijk volatiel, veel rendementen op de aandelenmarkten werden flink gereduceerd. In september was de algemene trend dan weer positief met stijgende beurskoersen en een verbeterd sentiment. Maar de kans dat deze trend zich zal verderzetten in oktober, is kleiner dan u denkt gezien de maand oktober meestal volatiel is.

Volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is het zo goed als een historisch feit dat de maand oktober ons een wilde rit bezorgd. Sinds het jaar 1928 zijn de prijsschommelingen op de aandelenmarkten minstens 25 procent heviger dan andere maanden.

We believe high October volatility is more than just a coincidence. We believe it is a critical period for many investors and companies that manage performance to calendar year-end.

Volatility Index

Aan de hand van de CBOE Volatility Index, beter bekend als de VIX, kan je inderdaad zien dat de volatiliteit hoog was in augustus en opnieuw laag is in september. Deze index wordt ook wel de ‘fear gauge’ genoemd omdat hiermee ook aangetoond kan worden hoe angstig beleggers en investeerders zijn. Een hoge VIX betekent meestal lagere aandelenkoersen.

De piek in augustus valt samen met de escalatie in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, toen vreesden beleggers massaal voor een economisch recessie. Volgens de historische gegevens is de kans dus groot dat de rit op de markten opnieuw hobbelig wordt in oktober. Beleggers zijn gewaarschuwd en zetten zich maar beter schrap voor wat komen gaat.

Bronnen: CNBC

Foto: Supervennix – Pixabay