De uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell over de vooruitzichten van het monetaire beleid van de centrale bank liggen nu enkele dagen achter ons. Het heeft economen en analisten in ieder geval doen nadenken, in de negatieve zin. Bij Bank of America en JPMorgan hebben ze hun voorspellingen inzake de renteverhogingen herzien. 

Beleggers en investeerders zijn nerveus, zoveel is duidelijk op de markten. De bewegelijkheid en volatiliteit nam toe rond de FOMC op 25 en 26 januari en het is sindsdien niet beter geworden. De toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell ligt nu al enkele dagen achter ons en zakenbanken en economen hebben ondertussen tijd gehad om deze te ‘ontleden’.

De economen van Bank of America en JPMorgan hebben hun voorspellingen herzien en dat is eerder negatief dan positief. Bij Bank of America hanteren ze een bijzonder agressieve voorspelling van maar liefst zeven renteverhogingen dit jaar in plaats van vier. Bij JPMorgan verwachten ze er ‘slechts’ vier tot vijf dit jaar en vier tot drie volgend jaar.

The Fed has all but admitted that it is seriously behind the curve. With that said, the markets are doing the Fed’s job of tightening financial conditions without an actual hike.

Hawkish

De economen van Bank of America verwachten dat de Federal Reserve bij elke vergadering de rentes gaat verhogen met 25 basispunten. Maar dat hoeft niet noodzakelijk waar te zijn want Powell zei dat er significant veel ruimte is om de rentes te verhogen zonder dat de arbeidsmarkt hierdoor geraakt wordt. Daarmee is een verhoging van 50 basispunten dus ook mogelijk.

Ook de Deutsche Bank vreest voor meer verhogingen en heeft hun voorspelling opgekrikt van vier naar vijf stuks. Kortom, men verwacht dat de Federal Reserve meer ‘hawkish’ gaat zijn en dat kan zwaar gaan wegen op de aandelenmarkten. De volatiliteit is nu al groot en de Fed moet nog beginnen met hun eerste verhoging, dat belooft voor de nabije toekomst.

Bronnen: Alexandra Semenova – Yahoo Finance

Foto: Federal Reserve – FlickrPublic Domain Mark 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>