De aandelenmarkten hebben er een zwaar beursjaar opzitten. Voor het eerst sinds jaren werden veel indices geconfronteerd met een rood jaareinde. Daarnaast is het nog maar de vraag of het dit jaar veel beter gaat worden. Of zijn aandelen juist nu goedkoop geworden?

Het tijdperk van ‘gratis geld’ komt langzaam tot haar einde. De Europese centrale bank is inmiddels ook gestopt met het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties en de verwachting is dat na de zomer de rentestand voor het eerst opgetrokken gaat worden. De Fed is volgens voorzitter Jerome Powell niet ver verwijderd meer van ‘normale rentestanden’.

Is dit het moment om aandelen te kopen?

Door het veranderende monetaire tijdperk zijn de koersbewegingen grilliger geworden. Tijdens het afgelopen kwartaal werden beleggers geconfronteerd met hoge beweeglijkheid. En deze volatiliteit wist per saldo te leiden tot een groot koersverlies.

Toch zien de toekomstverwachtingen, wat betreft de bedrijfsresultaten, er helemaal niet zo slecht uit. De verwachting is dat die groei zal doorzetten. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat op basis van de huidige winstcijfers het gemiddelde aandeel binnen de S&P 500 index 16 keer hoger noteert dan haar winst rechtvaardigt. De afgelopen vijf jaar was dat telkens een niveau om aandelen juist aan de portefeuille toe te voegen.

Deze keer ook, of is er definitief een einde gekomen aan de Bull Market?