De toonaangevende index voor Chinese aandelen, de Shanghai index, moest afgelopen jaar bijna 25% aan waarde inleveren. En daarmee kwam deze Chinese index officieel in een Bear Market terecht. Als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China worden Chinese aandelen massaal gedumpt. Deze ‘dumping’ lijkt enorme kansen te bieden voor oplettende beleggers.

De Chinese aandelenmarkten hebben er een beroerd jaar opzitten. Als gevolg daarvan zag de Chinese overheid zich genoodzaakt om de financieringsregels wat te versoepelen. Zo is het voor Chinese bedrijven nu gemakkelijker geworden om een lening af te sluiten. Dit extra geld moet er voor zorgen dat de Chinese economie niet geconfronteerd wordt met een harde landing.

Lage waarderingen bij Chinese aandelen

Inmiddels lijkt het overgrote deel van de beleggers nog steeds overtuigd te zijn dat China de grote verliezer van de handelsoorlog zal zijn. Uit de meeste macrocijfers blijkt dat ook, maar de druk op Trump lijkt ook met de dag toe te nemen. Met andere woorden lijkt een handelsakkoord tussen de VS en China in de pijplijn te zitten. Beide landen zijn immers gebaat bij een dergelijk akkoord.

Intussen lijken Chinese aandelen wel erg aantrekkelijk geprijsd te zijn. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, te zien dat de zogenoemde Chinese A-aandelen zelden zo goedkoop waren. De huidige koers-winstverhouding ligt rond de 11. Zonder Chinese banken meegerekend te hebben bedraagt de koers-winstverhouding ongeveer 15.

Is dit het moment om in Chinese aandelen te stappen?