Tegenwoordig is de ‘onzichtbare’ activa meer waard dan de ‘zichtbare’ activa. Vandaag de dag zijn bedrijven bereid om veel geld te betalen voor ‘kennis’. Als gevolg daarvan worden de balansposities opgeblazen met deze onzichtbare activa. En is dat wel terecht?

Door de komst van technologie zijn veel fysieke zaken verdwenen. Deze trend wist door de komst van het internet in een nog veel hogere versnelling te belanden. De meest waardevolle bedrijven van vandaag de dag zijn ook hoofdzakelijk actief in de internet- en technologiesector. Dat is dus geen toeval.

De onzichtbare activa is het gevolg van de technologierevolutie

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bank of America, is te zien dat 84% van alle S&P 500 activa bestaat uit zogenoemde ‘onzichtbare activa’. Met een moeilijk woord wordt dit ook wel immateriële vaste activa genoemd. Diverse beursgenoteerde bedrijven kennen immers een waarde toe aan kennis en technologie. Dit is echter niet tastbaar en derhalve geen materiële vaste activa.

Deze grafiek laat zien hoe de technologie onze wereld compleet veranderd heeft. Bij het waarderen van bedrijven dienen beleggers hier ook rekening mee te houden. Gezien het potentieel dat technologie te bieden heeft, is het niet vreemd dat een aandeel als Amazon duurder gewaardeerd is dan het aandeel Shell.

De volgende Apple (nu nog onder $10)

We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.

Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.

Dit aandeel is vandaag nog te koop voor minder dan 10 euro.