Tijdens het afgelopen jaar werd de wereldeconomie geconfronteerd met de stevigste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook de Amerikaanse economie wist deze dans niet te ontspringen. De coronacrisis wist onder andere te leiden tot voorzichtigheid bij bedrijven. Maar, op dit moment is er nog weinig van die voorzichtigheid over.

Tijdens de afgelopen jaren zijn beleggers min of meer verslaafd geraakt aan ‘buybacks’. Daar is sprake van indien een beursgenoteerd bedrijf eigen aandelen inkoopt. Door deze actie blijven er minder aandelen op de markt over, waardoor de winst per aandeel zal stijgen (bij een gelijkblijvende winst). Tevens hoeft het dividend over minder aandeelhouders verdeeld te worden. Dit heeft dus veelal een positief effect op de beurskoers.

Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven delen cadeautjes aan beleggers uit

Als gevolg van de coronacrisis zijn de buybacks in 2020 drastisch gedaald. Het jaar 2021 ziet er daarentegen compleet anders uit. Tot en met 12 november gerekend is er zelfs sprake van de grootste inkoopacties van eigen aandelen ooit. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Goldman Sachs Global Investment Research, is deze constatering in beeld gebracht. Tijdens de eerste tien maanden van het jaar werd er al ruim 1.064 miljard dollar uitgegeven aan het inkopen van eigen aandelen. Nog nooit eerder was er tijdens de eerste tien maanden van het jaar sprake van een dergelijke investering.

Nu de rook van de coronacrisis optrekt durven steeds meer beursgenoteerde bedrijven weer ‘cadeautjes’ aan beleggers uit te delen. En het inkopen van eigen aandelen is al jaren erg populair onder beleggers. Wat dat betreft kan er een goede beursperiode gaan aanbreken.

3 ongeziene koopjes onder 5 dollar

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toekomstige toppers van de beurs te worden.

Download hier jouw gratis gids: 3 ongeziene koopjes onder 5 dollar