De centrale banken hebben tijdens de afgelopen jaren een gigantisch groot risico genomen. Niemand wist immers wat het werkelijke effect zou zijn van het lanceren van een grootschalig monetair opkoopprogramma. De groei van de wereldeconomie wist, mede dankzij dit opkoopbeleid, weer aan te trekken. De vraag is alleen hoe het nu verder moet met de centrale banken. Verwachten beleggers niet te veel van de centrale bankiers?
Tijdens de afgelopen jaren spraken de centrale bankiers meermaals milde woorden uit om op die manier de beleggers gerust te stellen. Zo is een bekende uitspraak van Mario Draghi: “Whatever it takes”. Met deze uitspraak bedoelde Draghi te zeggen dat de ECB alles zou ondernemen om een Europese groeivertraging te voorkomen. Het gevolg is wel dat de centrale banken jaren later opgescheept zitten met gigantische balansposities. En die balanspositie zouden ze tijdens de komende jaren voorzichtig moeten gaan afbouwen.
Centrale banken staan aan de grond genageld
De vraag is echter of dat afbouwen wel zo gemakkelijk zal gaan verlopen. De Amerikaanse centrale bank is reeds gestart met het ‘dumpen’ van financiële stukken, maar dat gaat vooralsnog niet zonder slag of stoot. Duidelijk is geworden dat dit proces vooral erg voorzichtig moet verlopen. Daarnaast heeft de Fed onlangs ook nog een renteverlaging doorgevoerd. Toch is het merendeel van de beleggers er van overtuigd dat de centrale banken zullen ingrijpen op het moment dat het verkeerd gaat. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, te zien dat beleggers zich geen zorgen maken over de hoge waarderingen bij aandelen, want ze hebben simpelweg de hulp van de centrale banken.
Beleggers moeten echter niet vergeten dat de centrale banken aan de grond genageld staan. Zo noteren de meeste rentes nog steeds rond recorddieptepunten. Alleen de Amerikaanse centrale bank lijkt nog over wat monetaire munitie te beschikken.
De volgende Apple (nu nog onder $10)
We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.
Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.