Tijdens de afgelopen handelsweken wisten de meeste beurzen flink in waarde te stijgen. Ook de Europese indices gingen mee in de feestvreugde. Als gevolg daarvan is het economische plaatje niet meer in evenwicht met het beursplaatje. En dat kan in 2020 de nodige problemen gaan opleveren.

De rust op de financiële markten is weer teruggekeerd. Dat is voor een groot deel te danken aan de duidelijkheid rondom de Brexit en de toenadering van de VS naar China toe. Trump tekende afgelopen week nog een eerste aanzet tot een omvangrijke handelsdeal. En deze ‘mini deal’ wist er voor te zorgen dat de meeste beurzen naar nieuwe recordkoersen stegen.

Economisch plaatje moet snel bijtrekken om malaise op de beursvloer te voorkomen

Toch ziet het economische plaatje er voor de meeste landen er nog niet zo rooskleurig uit. En dat is in Europa niet anders. Met name de Europese productiesector lijdt op dit moment zwaar onder de handelspolitiek van Trump. Als gevolg daarvan wist het belangrijke PMI-cijfer onlangs te dalen richting koers 47. En elke notering onder de 50-lijn impliceert dat er sprake is van krimp.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Haver Analytics, is te zien dat er tijdens de afgelopen weken een gigantisch gat is ontstaan tussen de Stoxx 600 index en het PMI-cijfer over de Europese productiesector. Met andere woorden zijn de Europese beurzen vooruitgelopen op het werkelijke economische plaatje. En het is voor de beurzen te hopen dat het economische plaatje snel bijtrekt. Anders kunnen de beren namelijk onverwachts terugkeren op het beursveld.

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS