De meeste beleggers zijn vandaag de dag geïnteresseerd in de zogenoemde ‘groeiaandelen’. Tijdens de afgelopen jaren wisten deze aandelen een fantastische beursprestatie af te leveren. En deze ‘outperformance’ ging ten koste van de waarde-aandelen. Mogelijk gaat die trend binnenkort veranderen.

Simpel gezegd kunnen we aandelen onderverdelen in twee categorieën: waarde-aandelen en groeiaandelen. Over het algemeen worden groeiaandelen geconfronteerd met hoge waarderingen. Dat is ook niet vreemd, want beleggers verwachten dat deze beursgenoteerde bedrijven in de toekomst veel winst zullen gaan maken. En daarom zijn beleggers bereid om nu meer geld neer te leggen voor een dergelijk groeiaandeel.

Waarde-aandelen zijn over het algemeen aandelen van beursgenoteerde bedrijven die te maken hebben met een relatief lage waardering. Dit zijn over het algemeen stabiele bedrijven die beleggers trakteren met vaak een royaal dividend. Deze aandelen zou je moeiteloos voor jaren in de portefeuille kunnen stoppen.

Is dit hét moment om te switchen naar waarde-aandelen?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SentimenTrader, is te zien dat groeiaandelen tijdens de afgelopen jaren een beduidend betere beursprestatie wisten af te leveren dan waarde-aandelen. En ook dit jaar is daar sprake van. Als gevolg van deze trend is de ratio tussen beide groepen aandelen gestegen naar het hoogste niveau sinds het jaar 2000. En in dat jaar vond er een historische trenddraai plaats. De jaren daarna moesten de groeiaandelen een pas op de plaats maken. En ook toen zagen maar weinig analisten dat aankomen.

3 ongeziene koopjes onder 5 dollar

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toekomstige toppers van de beurs te worden.

Download hier jouw gratis gids: 3 ongeziene koopjes onder 5 dollar