Terwijl alle ogen momenteel gericht zijn op de aandelenmarkten, zijn de grondstofmarkten een verwaarloosd onderdeel. Volledig onterecht, want er gebeurt voldoende, buiten het zicht van het grote publiek. Je zou het niet zeggen, maar de prijzen van zowel harde (metalen) als zachte (granen) grondstoffen zitten opnieuw in de lift.

Maar waar deze week onze speciale aandacht naar uitgaat, zijn de edelmetalen. Daar vonden in de afgelopen week enkele opmerkelijke ontwikkelingen plaats.

Op de eerste plaats komen we nog eens terug op onze eerdere vaststellingen rondom goud. Daar stelden een in de afgelopen week een maximale short vast.

http://email.slimbeleggen.net/t/r-9EE5CD7C7B3980712540EF23F30FEDED

Dat er zich een enorme shortpositie manifesteert op de futuremarkt voor goud, is uiteraard een gevolg van het pessimisme onder beleggers, maar hoeft op zich nog niet zo veel te betekenen. Dat wil zeggen, als dit een alleenstaand feit zou zijn.

Maar dat is het niet…

We kamden de goudmarkt verder uit, op zoek naar meerdere signalen, en die vonden we ook. Ditmaal in de vorm van de discount (korting) op Central Fund of Canada (CEF).

Dit is een beursgenoteerd fonds, dat enkel fysiek edelmetaal onder beheer heeft. Om precies te zijn, is de verhouding fysiek goud/zilver tegenwoordig 63/37. Het betreft hier een closed-end fonds. Dat wil zeggen dat het aantal uitstaande aandelen vast staat. Hierdoor wijkt de prijs van het aandeel meestal af van de onderliggende waarde.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en edelmetalennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

In tijden van grote vraag, noteert CEF aan een premie ten opzichte van de waarde van het fysieke goud en zilver onder beheer. Maar tijdens periodes van lage vraag, noteert het fonds aan een korting (discount) ten opzichte van de effectieve waarde.

Op de bovenstaande grafiek ziet u het verloop van de premie versus discount van CEF, over de afgelopen 20 jaar.

Rond de eeuwwisseling was er duidelijk sprake van een discount, toen de goudprijs historische dieptepunten opzocht. Na 2002 verdween de korting in grote mate, en moest u vaak een premie betalen voor CEF. Soms van meer dan 20%!

Die gekke tijden zijn voorbij. Meer nog, sinds enkele jaren is CEF opnieuw te koop aan een discount. In 2015 en 2016 kon u zelfs meer dan 10% korting krijgen op fysiek goud & zilver, via CEF.

Vergelijkbaar met de ultieme koopjesperiode van rond 2000.

Maar ook die tijd lijkt stilaan te veranderen. Beleggers zijn nog wel terughoudend, maar het slimme geld heeft begrepen dat de huidige koopjestijd ook langzaam maar zeker zal verdwijnen. De discount sluipt er opnieuw uit.

Dit betekent volgens ons twee zaken:

  • De ultieme koopjestijd ligt opnieuw achter ons. Wie in de voorbije jaren heeft gekocht, heeft goud en zilver (en de mijnaandelen) aan een superkorting kunnen kopen!
  • Toch is er nog altijd sprake van een stevige korting in CEF, rond 7%, wat wijst op een serieus negatief sentiment van beleggers. Dit biedt nog steeds kansen voor aandachtige beleggers.

We verwachten dat de discount over enkele jaren weer zal veranderen in een heuse premie, mogelijk zoals we die vaker in het afgelopen decennium hebben gezien.

We hebben dus al meerdere signalen te pakken. Een maximale short op goud, een stevige discount op CEF, maar er is nog meer…

Een ratio die we ook steeds nauwgezet opvolgen, is de goud-zilver ratio. Oftewel de verhouding van de goudprijs ten opzichte van de zilverprijs. Als de eerste toeneemt ten opzichte van de laatste, dan is de markt overwegend negatief.

En we zitten wederom in een periode van een stijgende goud-zilver ratio.

Op de bovenstaande grafiek ziet u het 20-jarig verloop van de goud-zilver ratio.

Het is duidelijk af te meten wanneer de markt voor edelmetalen in een crisis verkeert, dan wel in een heftige bull market zit.

Opnieuw is goed te zien, dat vlak na de eeuwwisseling, rond 2008 en meer recent, in 2016, de goud-zilver ratio boven 70x schoot. En dat is met de recente daling van zilver, opnieuw het geval.

Laten we het anders stellen: wie in het verleden goud, maar vooral zilver kocht als de ratio boven 70x noteerde, zag zijn vermogen in de jaren nadien, substantieel stijgen.

We verwachten dat dit vandaag niet anders zal zijn. Zilver is vandaag weer een absoluut koopje!

Nogmaals, het zijn allemaal signalen die wijzen op een stevige onderwaardering van de edelmetalen, maar het wil niet automatisch betekenen dat de prijzen morgen door het dak gaan. Dit kan soms weken of maanden duren. Maar de turnaround volgt ALTIJD.

Wij hameren al een tijdje op deze onderwaardering, en met de opeenstapeling van de bewijslast, slaan we steeds wat harder. Het is zeker niet te laat om goud op te pikken, maar wie nog echte koopjes wil doen, die moet vandaag bij zilver zijn.

Opnieuw rakelen we nog eens de 20-jarige grafiek op, ditmaal van enkel de zilverprijs.

Hier valt duidelijker op te merken, waar u momenteel zilver kan kopen.

De prijs van zilver zit ‘gevangen’ in de bandbreedte 15 – 20 USD/ounce. Dat is dezelfde bandbreedte als van de moeilijke periode, na 2008. Momenteel test zilver de onderkant van deze bandbreedte.

Wat ons betreft, een ideaal aankooppunt van het witte edelmetaal.

Dit soort koopjes ontgaat de analisten nooit. Daarom in de aankomende editie een uitgebreide focus over zilver. Een MUST READ voor beleggers die in zilver willen investeren.

ABONNEER HIER op het Goud & Zilver Rapport

Foto Credit: Flickr/Money Metals

5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen

  • Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
  • De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
  • De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
  • MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
  • DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!

Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER