Volgens het Silver Institute zou 2024 een buitengewoon jaar kunnen worden voor de zilvermarkt. De wereldwijde vraag naar zilver zal naar verwachting stijgen naar 1,2 miljard ounces, het op een na hoogste niveau ooit. Michael DiRienzo, uitvoerend directeur van het Silver Institute, verwacht dat de zilverprijs $30 per ounce zal bereiken, het hoogste niveau in 10 jaar!

In de volgende grafiek zien we het koersverloop van zilver:

Zilver voorspellingen

Deskundigen wijzen op de sterke industriƫle vraag als belangrijke drijfveer voor deze groei.

Op korte termijn kunnen echter een vertragende Chinese economie en lagere kansen op Amerikaanse renteverlagingen de institutionele investeringen in zilver belemmeren. Desondanks geloven veel marktwaarnemers dat zilver in de tweede helft van 2024 beter zal presteren, vooral als de Fed begint met het verlagen van de rente.

Dit komt omdat zilver meestal beter presteert dan goud tijdens economische expansie, hoewel het gevoeliger is voor economische veranderingen en volatieler is.

Zal het beter presteren dan goud?

Zilver is normaal gesproken het ‘armere neefje van goud’, maar het beweegt wel mee met het gele metaal. Randy Smallwood, CEO van Wheaton Precious Metals, legt uit:

Hier is wat meestal gebeurt met zilver: het beweegt mee met goud, maar met vertraging.

De verhouding tussen de twee is te zien via de goud-zilver ratio, die momenteel op 90 ounces zilver voor 1 ounce goud staat. Smallwood gelooft dat zilver uiteindelijk beter zal presteren dan goud, vooral wanneer de Fed de rente begint te verlagen.

Hij voegde toe dat zilver mogelijk de $50 mark bereikt, maar alleen nadat goud de $2.200 heeft overschreden.

Bron: CNBC
Foto: iStock