Langzaam maar zeker lijkt de Bitcoin uit het diepe dal te kruipen. Tijdens het afgelopen jaar werd de grootste digitale munt ter wereld geconfronteerd met een diepe daling. Vanaf de top gerekend bedroeg die daling zelfs meer dan 80%. En als gevolg daarvan hebben veel cryptobelegers het slagveld moeten verlaten.
In het verleden hebben we te maken gehad met tal van zeepbellen. Zo is bijvoorbeeld te denken aan de internetzeepbel van de late jaren ’90. Voorheen was de titel van ‘grootste zeepbel’ nog toe te kennen aan de tulpenbol. Ten tijde van de Gouden Eeuw was één tulpenbol op een gegeven moment meer waard dan een herenhuis aan de Amsterdamse grachten. Uiteindelijk verliep het verhaal voor de tulpenbol, net als bij de andere zeepbellen in de geschiedenis, dramatisch af.
Is de Bitcoin wel een echte zeepbel?
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Merrill Lynch Global Investment Strategy, zijn de grootste zeepbellen uit de geschiedenis in kaart gebracht. Volgens de Amerikaanse zakenbank is de Bitcoin tot nu toe de grootste zeepbel uit de complete geschiedenis. En gemiddeld genomen duurt het knappen van een zeepbel ongeveer 1 tot 3 jaar. Wat dat betreft zou het dus goed mogelijk kunnen zijn dat de Bitcoin ook de komende tijd nog last zal hebben van tegenwind.
Mogelijk is de situatie rondom de Bitcoin echter anders dan bij de meeste andere zeepbellen. Zo lijkt een Bitcoin ‘schaars’ te zijn aangezien er een maximum aantal op de markt zal verschijnen. Daarnaast kan de Bitcoin gezien worden als de dollar binnen de cryptomarkt. Om andere digitale munten aan te schaffen dient de Bitcoin vaak als ruil- of betaalmiddel. En dat zorgt voor een bepaalde intrinsieke waarde.