Tijdens de afgelopen maanden zijn beleggers geconfronteerd met de nodige beweeglijkheid. Tijdens de laatste maanden van 2018 was er zelfs even sprake van paniek. Als gevolg daarvan rende een groot deel van de beleggers richting de nooduitgang. Is dat een goed of een slecht teken voor de financiële markten?

De meeste aandelenmarkten zijn dit jaar uitstekend uit de startblokken gekomen. De maand januari was de beste beursmaand in meer dan 30 jaar tijd. Wat dat betreft lijkt de stier dus zijn visitekaartje te hebben afgegeven. Mogelijk was de daling van het afgelopen kwartaal slechts een correctie die uiteindelijk wist te leiden tot een stevige hogere bodem.

Het domme geld is extreem pessimistisch en dat is een goed teken

De bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, bevestigt die gedachte. Zo is op deze grafiek te zien dat de steunlijn bij de S&P 500 index nog steeds in leven is. En aangezien de toonaangevende Amerikaanse index vaak gebruikt wordt als maatstaf voor alle Westerse beurzen, is dit een ‘Bullish’ teken.

Dat is overigens nog niet het enige. Op de grafiek is ook te zien dat het vertrouwen van het ‘domme geld’ aan het einde van 2018 is gedaald naar een historisch dieptepunt. Met andere woorden waren beleggers extreem pessimistisch tijdens het slot van 2018. En dit pessimisme wist in het verleden juist vaak te leiden tot een stevige bodem.