apple Stel je voor; je hebt net je droombaan gevonden, maar je mag niemand van je vrienden erover vertellen, er niet over berichten op Facebook en zelfs geen details over je werkzaamheden gebruiken op je cv. Dat is hoe het is om een stagiair te zijn bij Apple. ‘Ze willen in staat zijn om producten op de markt te brengen waar iedereen blij mee is, maar waar niemand ooit eerder van gehoord had’, zei een voormalig stagiair van Apple die in gesprek met Businessinsider.com aangeduid wordt als Brad. ‘Je kunt niemand iets vertellen over je werk’, zei hij. ‘Je mag niemand buiten je familie om, vertellen waar je aan werkt.’ De sterke nadruk op geheimhouding in combinatie met een ongewoon loyale basis van werknemers, maakt de cultuur bij Apple erg verschillend ten opzichte van de meeste andere Silicon Valley-bedrijven.

Sollicitatieproces Apple

Ook het sollicitatieproces bij Apple is erg verschillend ten opzichte van bijvoorbeeld de procedures bij Google en Facebook, zei Brad. Apple interviewt potentiële stagiaires voor specifieke functies en de manager die hoort bij dat specifieke team, doet de sollicitatie. Volgens Brad, die ook op gesprek is geweest bij Facebook voor een stage en van vrienden heeft gehoord hoe dit proces verliep bij Google, gaat het er bij Google en Facebook heel anders aan toe. In plaats van stagekandidaten zoeken bij een specifieke taak, plaatsen ze de personen die ze gesproken hebben later pas in specifieke teams wanneer ze aangenomen zijn. Toen Brad de stageplek kreeg bij Apple, was hij erg blij en accepteerde hij zonder te weten wat hij zou gaan verdienen.

Salaris Apple-stagiaires

­­ Apple betaalt stagiaires echter heel goed. Ze verdienen er volgens Brad 38 dollar per uur, wat gemiddeld neerkomt op 6.700 dollar per maand. Daarnaast krijgen stagiaires overuren ook betaald wanneer ze meer dan 40 uur per week werken. En alle uren boven de 40 tellen als 1,5 uur. Stagiaires die meer dan 60 uur werken, verdienen daarboven zelfs het dubbele van hun normale uurloon. Dit geeft stagiaires de kans om fors te sparen voor de toekomst, Apple biedt namelijk ook nog eens gratis leefruimte aan aan stagiaires die het niet erg vinden om samen te leven met andere stagiaires van Apple. Los van dat Apple de buitenwereld wil verrassen, vertelde Brad dat Apple zich ook sterk inzet om te voorkomen dat verschillende afdelingen weten wat de andere afdelingen aan het doen zijn. Soms werken werknemers van Apple zelfs aan producten waarvan ze niet eens weten wat het is. >>> Lees alles over een unieke kans binnen de technologiesector die wij hebben gevonden