Of het nu gaat over aandelen, huizen of cryptomunten … angst is een emotie die weinig mensen onder controle kunnen houden wanneer het over geld gaat. Nochtans is je angst om te beleggen overwinnen een van de belangrijkste stappen die je moet zetten, om veel geld te verdienen. De grootste beleggers allertijden hebben allemaal deze angst overwonnen.

Warren Buffett is rijk geworden door aandelen te kopen wanneer anderen angstig zijn en te verkopen wanneer anderen hebzuchtig worden. De cryptomarkt bewees in 2017 en begin 2018 ook dat angst (begin 2017) en hebzucht (begin 2018) een groot verschil kunnen maken.

Gelukkig zijn er enkele tips die iedereen kan helpen om hun angst om te beleggen te overwinnen. De meeste tips kan je toepassen op aandelen en cryptomunten.

-1. Ken wat je koopt

Wanneer je weet en begrijpt waarin je gaat beleggen, word je veel minder snel beïnvloed door anderen en de evolutie van de prijs. Wanneer je vertrouwen hebt in wat je koopt, zal je veel minder snel uit angst/paniek verkopen. Je kan zelfs van de angst bij anderen gebruik maken om goedkoop te kopen terwijl anderen goedkoop verkopen.

-2. Doe je huiswerk

Wanneer je verloren bent in de mist, neem je de verkeerde beslissingen. Je moet zo veel mogelijk informatie verzamelen en daar je aan- en verkopen op baseren. Het is veel gemakkelijker om een beslissing te nemen, wanneer je zelf alle feiten kent.

-3. Betaal niet te veel

Probeer aan de hand van je huiswerk een waarde te bepalen. Betaal nooit meer dan de waarde die je berekende. Het is zelfs beter om een veiligheidsmarge in te bouwen. Is aandeel XYZ €100 waard, dan is het beter dat je er €80 voor betaalt dan €110. Hoe minder je betaalt, hoe groter het potentieel en hoe kleiner de kans op verlies.

-4. Koop kwaliteit

Wanneer je kwaliteit koopt, met goede financiën, een competitief voordeel en een sterk management/team, heb je veel meer vertrouwen in de toekomst van het bedrijf/project.

-5. Focus op de feiten, niet het verhaal

Iedereen kan een mooi verhaal vertellen, maar weinigen kunnen dit ondersteunen met feiten. Feiten zijn feiten terwijl verhalen je emoties kunnen beïnvloeden.

-6. Beschouw je aandelenportefeuille als je favoriete sportteam

Het is niet erg om er geregeld naar te kijken, maar je verandert ook niet van team wanneer het wat minder gaat. Dat zijn juist de momenten om je strategie extra te steunen, mits hier of daar een kleine aanpassing.

Bron: V.V. Investing

Foto Credit: iStock

Zo verdien je geld met beleggen in ALLE markten

Bij een dalende markt moet je je geld beschermen. In een stijgende markt moet je zorgen dat je de trein naar boven niet mist, en in een zijwaartse markt moet je je strategie aanpassen en heel actief gaan beleggen (hoog verkopen, laag kopen). In dit gratis e-boek leggen we uit hoe je moet beleggen >>