We denken vaak dat je veel geld nodig hebt om rijk te worden. Shlomo Benartzi, gedragseconoom, denkt daar anders over. Via zijn tips heeft hij al meer dan 15 miljoen Amerikanen een serieuze boost gegeven aan hun rijkdom. Rijkdom begint bij jezelf, zelfs wanneer je niet veel geld hebt.

Volgens Shlomo Benartzi is het vooral belangrijk om op lange termijn te denken. Zijn model is gebaseerd op het pensioen. Veel mensen geloven niet in sparen voor een pensioen. ‘Wat ben je met sparen voor later als je morgen dood valt?’. Realiteit is dat – gelukkig – veel mensen niet doodvallen voor hun pensioen. En er is niets zo erg dan de mooiste periode van je leven doorbrengen in armoede.

Hoe kom je aan voldoende geld om te sparen/beleggen?

Benartzi benadrukt dat het OK is om klein te beginnen. Klein beginnen betekent niet klein eindigen. Je kan doorheen de jaren het bedrag dat je spaart laten groeien. Belangrijkste is dat je de gewoonte hebt om geld aan de kant (sparen) en aan het werk (beleggen) te zetten.

Hoe kan je betere gewoontes kweken?

Uit ervaring, zegt Benartzi. Mensen geven vaak veel te veel geld uit aan dingen die ze niet nodig hebben of die ze goedkoper kunnen krijgen. Doe een test met een blinddoek en vaak komen de goedkopere producten er beter uit. Waarom dan nog de dure producten kopen?

Wat is een kostbare tip?

Veel mensen denken dat de waarde van een cadeau gelijk staat met de prijs die je ervoor betaalt. Maar dat klopt niet. Een goed cadeau moet niet altijd veel geld kosten, het moet iets zijn dat bij die persoon past.

Wat is het beste financiële advies?

Men zegt wel eens dat je geluk niet kan kopen, maar dat geluk je wel welvaart kan brengen. Veel mensen maken zich te veel zorgen over (het gebrek aan) geld terwijl er veel rijke mensen ongelukkig rondlopen. Focus op de dingen die je gelukkig maken. Doe wat je graag doet en de kans op succes stijgt, waardoor het geld automatisch volgt.

Bron: MarketWatch

Foto Credit: iStock