De toestand van de Chinese economie is een grotere zorg dan die van de Amerikaanse economie, aldus een investeringsexpert. Er zijn voldoende signalen die wijzen op een groeivertraging op korte termijn. De verhoogde Amerikaanse importtarieven en de omschakeling van het Chinese economische model wegen zwaar op de groei van de Chinese economie.

Felix Brill, aandelenstrateeg bij het Liechtensteinse VP Bank, zei tijdens een interview met CNBC dat beleggers zich moeten schrap houden voor meer volatiliteit op de financiële markten zolang de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China blijft voort woeden.

The Chinese economy is, at the moment, a bigger cause of concern right now compared to the U.S. economy.

Moeilijkheden

De Chinese economie had het al moeilijk door de transitie van een economisch model op basis van export naar een model op basis van consumptie. Voeg daar de strubbelingen met de Verenigde Staten aan toe en je hebt een cocktail die een neerwaartse druk uitoefent op de Chinese economie.

Volgens Brill zijn er duidelijke signalen die wijzen op een groeivertraging, procentueel gezien komt deze harder aan dan de groeivertraging in de Verenigde Staten. Maar hij is er van overtuigd dat de Chinese overheid voldoende maatregelen zal nemen om deze moeilijke periode te overbruggen.

This is some cause for concern in the short term, but I’m confident that the Chinese authorities, again, will step in and implement additional measures to support the economy.

Het beurssentiment en de volatiliteit zullen afhangen van de evolutie in de handelsgesprekken tussen Trump en Jinping. De maand januari is alvast positief, zeker in vergelijking met de afgelopen maanden van vorig jaar. Er zijn echter nog heel wat obstakels die overwonnen moeten worden.

Brill beweert dat het nog te vroeg is om terug volledig in aandelen te gaan omdat er nog te veel onzekerheden zijn op de markten. Pas vanaf het moment dat Trump en Jinping een definitief akkoord hebben met elkaar, zal de rust wederkeren en kunnen de markten opnieuw hoger gaan.

Bronnen: CNBC

Foto: U.S. Dept. of Agri – Flickr

Zo verdien je geld met beleggen in ALLE markten

Bij een dalende markt moet je je geld beschermen. In een stijgende markt moet je zorgen dat je de trein naar boven niet mist, en in een zijwaartse markt moet je je strategie aanpassen en heel actief gaan beleggen (hoog verkopen, laag kopen). In dit gratis e-boek leggen we uit hoe je moet beleggen >>