Een renteverhoging de dag van vandaag ziet men liever niet gebeuren. Het idee alleen al doet de Amerikaanse beurzen huiveren. Een exacte datum voor wanneer de Federal Reserve het zal doen, is absoluut nog niet geweten. In Zuid-Korea laten ze er geen gras over groeien, dit is de eerste geavanceerde economie die in coronatijden de rente verhoogt.

De kogel is door de kerk en het zou wel eens een voorbeeld kunnen zijn voor andere ontwikkelde economieën. In Zuid-Korea heeft men beslist de rente te verhogen met 25 basispunten naar 0,75 procent. Het is drie jaar geleden dat men de rente nog eens had verhoogd. Het is ook het eerste ontwikkelde land dat in coronatijden de rente verhoogt.

Lee Ju-yeol, gouverneur van de Bank of Korea, zei dat de beslissing allesbehalve unaniem was en dat er veel bestuursleden waren die de rente stabiel wouden houden. Ook onder de analisten van Reuters was er verdeeldheid, slechts 16 van de 30 analisten hadden namelijk een renteverhoging voorspeld. Een voorbode voor want komen gaat bij andere banken?

Normaliseren

De meeste centrale banken hebben hun rentes verlaagd bij de start van de coronapandemie om hun economieën te ondersteunen en om erger te voorkomen. Nu de meeste economieën sterk aan het herstellen zijn dankzij de vaccins, is er steeds meer sprake om terug te keren naar een normaal beleid. Volgens Capital Economics is Zuid-Korea klaar voor een normalisering.

But the economy has become increasingly resilient to outbreaks and rapid progress on vaccines should help the country move to more light-touch containment measures soon.

James Lee, hoofdeconoom Japan en Korea bij HSBC, verwacht mogelijks nog meer acties van de Zuid-Koreaanse centrale bank. Het zal volgens hem afhangen van hoe sterk de economie herstelt. Een tweede renteverhoging zou pas mogelijk zijn mochten de economische gegevens het comfortabel toelaten. Gezien de situatie, zal dit nog niet voor nu zijn.

Bronnen: Weizhen Tan – CNBC

Foto: HeungSoonPixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>