De handelsoorlog tussen de VS en China heeft er voor weten te zorgen dat de wereldwijde export onder druk is komen te staan. Door de toegenomen globalisering is de handelsoorlog bijna overal ter wereld te voelen. En met name de exportgerichte landen lijden op dit moment stevig onder de importtarieven.

Donald Trump wist tijdens de afgelopen weken een mini-handelsakkoord te sluiten met de Chinezen. Volgens Trump moet deze ‘mini-deal’ de weg vrijmaken voor een omvangrijke handelsovereenkomst. Een dergelijke overeenkomst zou ook wel hard nodig zijn, want de groei van de wereldeconomie begint steeds meer te lijden onder de handelsbelemmeringen.

Wereldwijde bedrijfswinsten kunnen onder druk komen te staan

Een van de exportgerichte landen die op dit moment zwaar getroffen wordt door de handelsoorlog, is Zuid-Korea. Het land is voor het overgrote deel afhankelijk van haar export en die export is in een jaar tijd met bijna 50% in waarde afgenomen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat dit niet alleen slecht nieuws betekent voor Zuid-Korea, maar ook voor de wereldeconomie. Normaliter loopt de meting van de Zuid-Koreaanse export namelijk vier maanden voor op de gemiddelde winst per aandeel van de MSCI World Index.

En gezien deze grafiek moeten we de komende maanden rekening houden met fors dalende bedrijfswinsten. En uiteraard kan dit een negatief effect gaan hebben op de beurskoersen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)