De aanhoudende zwakte in de Chinese consumptie zou het herstel van de Chinese economie en de wereldeconomie zuur kunnen opbreken. Dit verhindert dat bedrijven hun prijzen kunnen opkrikken te midden een periode waarin de productiekosten aan het stijgen zijn. En dit knaagt aan de bedrijfswinsten van een heleboel Chinese bedrijven.

Chinese consumenten lijken het af te laten weten. Volgens onderzoeksbureau China Beige Book International is er sprake van een aanhoudende verzwakking inzake de consumptie. Leland Miller benadrukt dat dit problematisch kan worden voor het herstel van de economie.

The most problematic dynamic of China’s recovery — which overall has been very strong in the past year, year and a half — the major problem has been that the consumer’s not all the way back.

PPI vs. CPI

Het probleem ligt bij de kloof tussen de producentenprijsindex en de consumentenprijsindex. Volgens de meest recente gegevens is de PPI veel sneller aan het stijgen dan de CPI. In de maand mei was er zelfs een ‘record gap’ tussen beide indexen. Miller zei dat de inflatie situatie in China nu gefocust is op grondstoffenprijzen en de productiekosten bij bedrijven en fabrieken.

Yes, there’s an inflation issue. Yes, it’s gonna be tricky for some of the parties in China. But specifically … it’s on the production side. It has not moved over to consumer side. It’s a fairly specific problem in China right now, even if it’s rather intense for the time being.

China was het eerste land dat de coronapandemie onder controle wist te krijgen. Het gevolg was dan ook spectaculair, China was de één van de weinige economieën die in 2020 wist te groeien. Echter hebben ze nu te maken met een heropflakkering van de ‘Delta’ variant. Wat ook de reden zou kunnen zijn waarom Chinese consumenten minder aan het consumeren zijn.

Bronnen: CNBC

Foto:  PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>