Zweden Er gaat volgens Léon Cornelissen, hoofdeconoom van Robeco, weinig boven Zweden. ‘In elk geval geografisch niet heel veel’, grapt hij in een note. ‘Toch wordt het Scandinavische land ook vaak als voorbeeld gesteld van hoe het beter kan .’ Cornelissen vertelt in een note over het begin van de jaren ’90 waarin Zweedse banken in grote problemen raakten nadat de bubbel in de huizenmarkt barstte. De aanpak van de Riksbank en de overheid van het land, was destijds echter heel anders dan de maatregelen die de VS en de Europese Unie in de afgelopen jaren hebben genomen. ‘Aandeelhouders werden onteigend, er sneuvelden kopstukken bij de banken die werden geherkapitaliseerd en er werd een vervangend management aangesteld.’ Er was volgens de hoofdeconoom van Robeco dan ook geen sprake van wat hij noemt ‘het Japanse konvooisysteem’, waarbij de sterken de zwakken overeind houden.

Begrotingstekort Zweden

Het begrotingstekort van de overheid liep tegelijkertijd fors op. ‘In tijden van crises moet je niet bezuinigen. Ja, dan loopt inderdaad het overheidstekort op, maar dat kan na verloop van tijd weer worden teruggebracht’, aldus Cornelissen. Nu 20 jaar na de bankencrisis in het land, typeert Cornelissen Zweden als een industriële grootmacht, met een groei die hoger ligt dan die in de eurozone, iets boven de 2 procent. Dit zou onder andere te danken zijn aan de hogere arbeidsparticipatiegraad, vooral onder vrouwen, de opgerekte pensioenleeftijd, het grote aantal immigranten en de sociale zekerheid die sterk inzet op re-integratie op de arbeidsmarkt van werklozen.

Gevaren voor Zweden

‘In Zweden zie je dezelfde trends als in de Europese Unie. Het is dus net een gewoon West-Europees land, alleen doet het het op veel vlakken net wat beter.’ Overigens betekent dat niet dat er geen risico’s zijn. Zo is vooral de huizenmarkt in het land stevig geprijsd, met het gevaar van een nieuwe bubbel in het vooruitzicht. Verder noemt Conrelissen de deflatie als een sluimerend gevaar, zeker dankzij de lage olieprijs en de dalende transportkosten. Ook de negatieve depositorente van 0,25 procent in het land, kan best nog wel eens verder dalen, aldus de econoom. Volg enkele belangrijke ontwikkelingen voor beleggers -> Hier