werkloos

De Amerikaanse economie is de afgelopen jaren veelvuldig geroemd. Met name de arbeidssector weet in positieve zin op te vallen. Zo hebben de Amerikanen op dit moment te maken met een werkloosheidspercentage van slechts 4,7%. Dit is het laagste percentage in 9 jaar tijd. Maar, Trump kan daar binnenkort verandering in gaan brengen.

Tijdens de verkiezingscampagne liet Donald Trump al meerdere keren weten dat hij een hekel had aan het huidige arbeidssysteem. Volgens hem is de werkelijke werkloosheid drastisch hoger dan de cijfers laten zien. Op dit moment denkt hij er zelfs over na om het zogenoemde U5-systeem in te voeren.

Trump wil de meting van werkloosheid veranderen

Op dit moment wordt binnen de Amerikaanse arbeidssector het U3-systeem gehanteerd. Dit systeem is sinds de Tweede Wereldoorlog al van kracht. Trump is van mening dat het huidige systeem de werkelijke werkloosheid niet goed meet.

Op dit moment is het zo dat de mensen die de afgelopen 12 maanden opzoek zijn gegaan naar een nieuwe baan, maar dat de afgelopen 4 weken niet hebben gedaan, uitgesloten worden van de officiële cijfers. Deze zogenaamde ‘ontmoedigde werknemers’ wil Trump terug in de meting meenemen.

trump-werkloosheid

Mocht zijn plan doorgaan, dan zullen we ineens te maken hebben met een werkloosheidspercentage van 5,7%. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van BLS/Haver, is te zien hoe dat in beeld er uit zou gaan zien.

Jennifer Lee, econoom bij BMO Capital Markets, laat weten dat het nieuwe U5-systeem voor weinig verandering zorgt. De trend blijft immers hetzelfde, we hebben alleen te maken met een hoger percentage.