dollar-1319603_960_720

Donald Trump is misschien wel de verrassing van dit jaar. De republikein wist verrassend genoeg op basis van het aantal kiesmannen de overwinning naar zich toe te halen. Vooraf werd er op gerekend dat een overwinning van Trump zou resulteren in een gigantische sell-off op de aandelenmarkten. Toch is de afgelopen weken het tegendeel bewezen; op Wall Street stegen de indices naar nieuwe recordkoersen.

De overwinning van de Amerikaanse republikein had niet alleen een positieve uitwerking op de Amerikaanse indices. De dollar wist immers ook te profiteren van de verkiezingswinst van Trump. Deze stijging is met name te danken aan de verkiezingsplannen van Donald Trump. De toekomstige Amerikaanse president wil immers door middel van zijn fiscale plannen de economische groei nog verder gaan aanwakkeren. En dit zal hoogstwaarschijnlijk resulteren in een hogere inflatie, met renteverhogingen tot gevolg.

Fiscale plannen van Trump leiden tot een dollarrally

dollar-usa-election

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de meeste Westerse valuta’s sinds de verkiezingsuitslag waarde hebben moeten inleveren tegenover de Amerikaanse dollar. Alleen het Britse pond wist zich staande te houden tegenover de Amerikaanse munt.

Het moge duidelijk zijn dat de beleggers alvast speculeren op een snelgroeiende economie. Uiteraard hoort daar een hogere waarde van de dollar bij. Maar, mochten de plannetjes van Trump niet zo effectief zijn, dan begeven de dollarbeleggers zich op glad ijs.