trump

Donald Trump heeft tijdens zijn verkiezingscampagne meerdere malen laten weten dat hij geen enkel heil ziet in het beleid dat door de Amerikaanse centrale bank wordt gevoerd. Daarnaast had hij ook geen goede woorden over voor de werkzaamheden die Janet Yellen verricht. Hoe kunnen deze twee personen straks samen door één deur gaan?

De reden waarom Trump niet zo gecharmeerd is van Yellen, moeten we u helaas schuldig blijven. Wellicht speelt zijn afkeer tegen vrouwen hierin een belangrijke rol. Donald Trump kan daarnaast volgend jaar Janet Yellen min of meer gaan verplichten om renteverhogingen door te voeren. Zijn fiscale plannen moeten immers zorgen voor een hogere economische groei en daarmee een hogere inflatie. De Fed zal dan hoogstwaarschijnlijk genoodzaakt zijn om renteverhogingen door te voeren.

Trump kan gaan zorgen voor een hogere economische groei

trump-economie

De afgelopen tijd zijn de economische groeiverwachtingen voor Amerika naar boven bijgesteld. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is dat in beeld gebracht. Volgens Deutsche Bank econoom Torsten Slok zijn deze groeiverhogingen met name te danken aan de economische plannen die Trump voor de Amerikanen in petto heeft.

Janet Yellen zal wellicht tijdens het laatste rentebesluit van dit jaar al enige actie gaan ondernemen met betrekking tot het optrekken van de Amerikaanse rente. De beleggers hebben in ieder geval al een volgende renteverhoging ingeprijsd.