trump

Trump heeft de afgelopen maanden heel wat ambitieuze plannen uitgesproken. Trump wil er met name voor zorgen dat de min of meer ‘uitgestorven’ Amerikaanse fabrieksplaatsen weer in volle bloei komen te staan. Voor de groeilanden kan dit echter gaan resulteren in een dalende export.

Mexico en China zijn twee bekende exportlanden die in grote mate leveren aan Amerikaanse bedrijven. Als de plannen van Trump worden doorgezet kan aan dat plaatje de komende maanden heel wat gaan veranderen. De verhoogde importheffing moet er voor gaan zorgen dat de Amerikaanse bedrijven minder snel geneigd zijn om producten vanuit het buitenland te halen.

Ambitieuze plannen van Trump kunnen gaan leiden tot stagflatie

Volgens econoom Keith Wade, van Schroders, kunnen de ambitieuze plannen van Trump gaan uitdraaien in een complete economische malaise. Zijn aanpak zal ongetwijfeld gaan leiden tot een stijgende inflatie. De Fed zal daarbij geneigd kunnen zijn om deze inflatie te reduceren door middel van de nodige renteverhogingen.

stagflatie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, is te zien dat we rond het jaar 1970 te maken hebben gehad met een bijzondere situatie. Rond het jaar 1973 kregen we te maken met stagflatie. Dit fenomeen staat bekend om het bijzondere feit dat de inflatie in een dergelijke tijd hoog is, terwijl de economische groei vertraagd. Volgens Wade kunnen we onder de leiding van Trump te maken gaan krijgen met opnieuw stagflatie. Dat belooft weinig goeds voor de markten.