Goedkoper, veiliger en tot 3 keer langer … dat is wat de nieuwe batterijen van John Goodenough – de uitvinder van de lithium batterij – kunnen opleveren. De 94-jarige uitvinder zegt dat deze nieuwe techniek veelbelovend is. De wereld heeft dan ook dringend nood aan betere batterijen. Dit kan de oplossing zijn.
De nieuwe generatie batterijen zou volledig uit glas gemaakt kunnen worden. Ze kunnen energie opslaan en transporteren aan een veel lagere temperatuur en ze kunnen gemaakt worden uit natrium, dat in tegenstelling tot lithium alom aanwezig is in de wereld.
Volgens het onderzoeksteam onder leiding van John Goodenough zijn de batterijen:
Veilige en goedkope batterijen met een grote capaciteit en een grote energiedichtheid. Ze beschikken over een lange levensduur en zijn ideaal voor het voeden van een volledig elektrisch wegvoertuig of voor het opslaan van elektrische energie uit wind en zonne-energie.
De opslag van energie via batterijen wordt aanzien als de missende link naar een wereld zonder fossiele brandstoffen. Batterijen moeten dringend meer capaciteit krijgen om groene energie op te slaan zodat ze gebruikt worden wanneer de natuur eventjes niet meewerkt.
Je kan op de grafiek duidelijk zien dat de vraag naar batterijen de komende jaren fors zal stijgen. Lithium is momenteel nog een zeer belangrijke grondstof voor deze nieuwe trend. Hoe snel en of Lithium het moet afleggen tegen deze nieuwe soort batterijen valt nog af te wachten.
De weg van een uitvinding naar productie is namelijk bijzonder lang. Niet alle uitvindingen slagen daarentegen in massaproductie. John Goodenough zelf heeft in de jaren ’80 tot 11 jaar moeten leuren om zijn lithium batterij gecommercialiseerd te krijgen.
Bron: Bloomberg