(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,7 procent tot 495,66 punten, terwijl de AMX 0,6 procent hoger sloot en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

Er was weinig nieuws op de financiële markten, met name omdat de beurzen in Amerika gesloten zijn omdat hier President’s Day gevierd wordt. De macro-economische agenda bevatte ook weinig richtpunten. Tijdens de middaghandel werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone is verslechterd in februari. De Oeso zei dat de economische groei in ontwikkelde landen vorig jaar behoorlijk is vertraagd.

De grote dalers in de Amsterdamse hoofdgraadmeter waren Unilever en Boskalis. Vooral die eerste drukte de index naar beneden.

Unilever was vrijdag de grootste stijger en trok toen de index juist sterk omhoog, nadat het Amerikaanse bedrijf Kraft Heinz bekendmaakte dat het interesse zou hebben in een overname. Kraft Heinz zou omgerekend circa 47 euro per aandeel Unilever willen betalen.

Gedurende het weekend bleek echter dat er geen deal zal komen. “Het megabod riep veel weerstand op en hield de gemoederen het afgelopen weekend nog steeds bezig. Gisterenavond werd bekend dat Kraft Heinz het bod na overleg met Unilever weer intrekt. Dit zal veel Nederlanders en vooral Unilever medewerkers geruststellen”, zei beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx.

Analist Michael Hewson van CMC Markets wees op de mogelijke strijd tussen Unilever en Kraft Heinz, aangezien het volgens hem waarschijnlijk op een vijandig bod zou zijn uitgelopen. Ook noemde hij de verkiezingen in Nederland als een mogelijk obstakel voor de overname en het verbaast hem daarom niet dat de plannen zijn afgeblazen.

De euro/dollar noteerde op 1,0620. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0616. en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0608 op de borden.

Olie noteerde maandag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent op 54,00 dollar, terwijl een april-future Brent 0,6 procent hoger bewoog op 56,15 dollar. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door Unilever met een verlies van 5,2 procent. Boskalis eindigde 5,0 procent in het rood.

Unilever daalde nadat het aandeel afgelopen vrijdag nog 13,2 procent was gestegen. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers schreef maandag in een rapport dat na het snelle afketsen van de overnamepoging door Kraft Heinz en de hierop volgende koersdaling er sprake is van een mooi moment om in te stappen. De marktvorser denkt niet dat Kraft Heinz nog een nieuwe overnamepoging zal wagen. Analisten van Barclays zeiden dat Unilever nu vooral zal moeten werken aan toevoeging van meerwaarde voor aandeelhouderswaarde. De marges in volgroeide markten moeten meer in lijn komen met die van Kraft Heinz volgens de Britse bank. S&P Equity Research zei dat het goed is dat de fusie niet doorgaat, omdat er een culturele match ontbreekt tussen de ondernemingen. “Bovendien was de overnamepremie van 18 procent niet verleidelijk genoeg”, aldus de analisten, die wezen op premies van meer dan 25 procent in de sector.

De tweede grote daler was Boskalis. De maritieme dienstverlener verraste vrijdag nabeurs beleggers door een non-cash impairmentlast van 840 miljoen euro op te nemen voor het servicegerelateerde deel van de offshore olie- en gasactiviteiten vanwege verslechterende marktomstandigheden. Een woordvoerder zei tegenover ABM Financial News dat de afwaardering niet het begin is van meer ellende. “We hebben goed en diep gekeken en we zijn nu klaar. Dit is de enige ronde”, aldus de zegsman. NIBC verlaagde maandag het koersdoel op Boskalis van 33,00 naar 30,00 euro, bij een ongewijzigd Neutraal advies. De afwaardering was volgens analist Edwin de Jong veel groter dan verwacht. Ook analist Dirk Verbiesen van KBC Securities noemde de afschrijving substantieel.

AkzoNobel investeert 12,5 miljoen euro in een nieuw onderzoekscentrum in Felling in het Verenigd Koninkrijk voor de ontwikkeling van nieuwe beschermende coatings. Het aandeel steeg 0,4 procent.

KBC Securities heeft het koersdoel voor Randstad verhoogd van 53,00 naar 60,00 euro, maar verlaagde wel het advies van Kopen naar Accumuleren. Randstad presteerde volgens de analist sterk in het vierde kwartaal met een vergelijkbare groei van 6,6 procent. KBC Securities weinig impulsen voor een hogere koers, nu de Europese markt in de laatste fase van het herstel zit. Exane heeft het koersdoel voor het aandeel met 6 procent verhoogd naar 55,00 euro en het advies gehandhaafd op Neutraal. De marktvorsers zijn positief over de cijfers en verwachten dat de belastingsynergieën als gevolg van de overname van Monster Worldwide hoger dan voorzien zullen uitvallen. Het aandeel Randstad noteerde maandag 0,1 procent hoger.

Jefferies startte maandag met het volgen van het aandeel RELX met een koopadvies en een koersdoel van 19,60 euro. “Veel bedrijven ondergaan een transformatie, maar er zijn er weinig die zo succesvol waren als de herpositionering van RELX”, zo stelden de analisten. Het aandeel RELX steeg maandag 0,3 procent.

Onder de middelgrote fondsen ging de aandacht uit naar GrandVision dat resultaten bekendmaakte. GrandVision heeft in 2016 de verkopen stevig zien stijgen, daarbij geholpen door de opening van nieuwe winkels en overnames. Over heel 2016 steeg de omzet met 3,5 procent naar 3,32 miljard euro. Autonoom groeide de omzet ook met 3,5 procent en overnames droegen voor 3,1 procent bij. Tegen constante wisselkoersen namen de verkopen met 6,5 procent toe. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg in 2016 met 5,0 procent naar 537 miljoen euro. De marge lag op 16,2 procent tegen 16,0 procent een jaar eerder. Onder de streep restte een nettowinst aan aandeelhouders toe te wijzen van 231 miljoen euro. In 2015 verdiende GrandVision een vergelijkbare nettowinst van 213 miljoen euro. De kwartaalrapportage van GrandVision was in grote lijnen conform verwachting, hoewel er regionaal gezien mee- en tegenvallers waren, concludeerden KBC Securities en ING. Het aandeel werd maandag 2,5 procent duurder.

Van de kleinere fondsen was TMG de blikvanger. Mediahuis/VP Exploitatie verhoogden hun bod van 5,25 naar 5,90 euro en meldden dat uiterlijk 8 maart 2017 een aanvraag tot goedkeuring van het biedingsbericht bij de Autoriteit Financiële Markten wordt ingediend. TMG heeft de ontvangst van het hogere bod maandag bevestigd. Talpa, dat ook een bod wil uitbrengen van 5,90 euro, zei maandag een aanvraag tot goedkeuring van het concept biedingsbericht voor 17 april bij de AFM in te dienen. KBC Securities schreef dat het moeilijk wordt voor Talpa om de biedingsstrijd nog te winnen. NIBC verwacht zeker nog een hoger bod. TMG steeg 3,7 procent.

ING heeft het advies voor het aandeel Ordina verlaagd van Kopen naar Houden en het koersdoel van 2,25 naar 1,80 euro. Analist Marc Zwartsenburg omschreef maandag het laatste kwartaal van het vorig jaar voor Ordina als zwak, met name in Nederland. Het aandeel Ordina eindigde 9,4 procent in de min.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.