Nucleaire energie is het zwarte beest van de energiewereld, dit komt mede door de publieke perceptie die in het verleden gevormd werd door kernrampen en kernbommen.

Erg jammer natuurlijk, nucleaire energie is namelijk heel erg veilig, super efficiënt, stoot geen CO2 uit en kan dus gerekend worden bij de categorie van ‘groene energie’.

Het is pas wanneer je oudere en suboptimale kernreactoren blijft gebruiken en deze niet goed onderhoud dat er het fout kan lopen, en als het fout gaat met kernenergie dan gaat het duidelijk wel héél erg fout.

Daarom is het voornaam om te zorgen dat de reactoren die deze energie leveren voldoen aan een streng veiligheidsprotocol en dat de oudere reactoren op aarde op relatief korte termijn vervangen worden met de laatste nieuwe reactoren die – zoals je nu begint te zien in China – niet eens onstabiel meer kunnenworden.

China is overigens een goed voorbeeld van een land dat de noodzakelijkheid van nucleaire energie heel goed lijkt te snappen, het is overigens een van de weinige manieren waarop je namelijk het gigantisch smog probleem in hun grote steden kunt oplossen.

Zo is nucleaire energie ook een groeisector, de groei bedroeg hier vorig jaar maar liefst 3.1%, en dit terwijl iedereen van mening is dat nucleaire energie tot het verleden behoort.

Waar deze nieuwe reactoren hun uranium vanaf gaan halen, dat is volgens Caleb Jensema van SeekingAlpha echter maar de vraag, dat gaat namelijk in de toekomst allesbehalve vanzelfsprekend zijn.

Jensema maakt even een opsomming van een aantal feiten:

  • Al 7 jaar lang is de prijs van uranium onderdrukt door een ongebalanceerd vraag en aanbod.
  • Japan is bezig de nucleaire reactoren die na de ramp van Fukushima werden stilgelegd te herstarten.
  • De voornaamste leveranciers van uranium hebben de afgelopen tijd hun productie op grote wijze ingeperkt.
  • Heel wat lange termijncontracten met de reactoren zijn nog onbeschreven en toekomstige zekerheid over de beschikbare voorraden is er niet.

Volgens Jensema kan dit de komende jaren zorgen voor een enorme rally in de prijs van uranium zelf.

Sinds de kernramp van Fukushima in 2011 is uranium erg goedkoop omdat dit incident de vraag naar uranium drastisch verminderde.

Dit kwam omdat Japan hun nucleaire reactoren na het incident offline haalde en als gevolg hiervan er een teveel aan aanbod was waardoor de prijs jaren aan een stuk door daalde.

Nu lijkt het er volgens Jensema op dat we de andere kant van de medaille te zien gaan krijgen de komende jaren, namelijk een tekort aan aanbod in een markt die steeds meer en meer uranium nodig zal hebben om te voldoen aan de eisen van de nucleaire reactoren.

Er zijn momenteel namelijk meer reactoren in aanbouw, gepland of voorgesteld dan er op dit moment op heel de aardbol actief zijn.

De laatste paar jaren zagen we de grootste groei in nucleaire capaciteit in de laatste 25 jaar.

Nucleaire energie is dus een enorme groeisector en de prijs van uranium noteert ondertussen op een schamele $20, en dit terwijl de all-in kosten van de gemiddelde uraniummijn op bijna het driedubbel hiervan liggen, rond de 50-60 USD dus!

Het is volgens Jensema dus haast onmogelijk om de komende jaren geen sterk stijgende uraniumprijs te zien.

De mijnen moeten tenslotte hun activa kunnen verkopen met een zekere winstmarge anders zal er op de langere duur gewoonweg geen uranium meer te krijgen zijn.

De volgende sector die 1.000% of meer kan stijgen

Dit lijkt verdacht veel op een perfect storm. In de komende 2 jaar, zijn er gewoon teveel uraniumpartijen die belang hebben bij een hogere prijs. En met deze kleine markt, geven wij geen enkele producent ongelijk. Dit kan een explosieve markt worden waarbij beurskoersen die 1.000% of meer stijgen geen uitzondering vormen.

Ontdek hier de Grondstoffen Rapport URANIUM SPECIAL met 3 Uranium Kooptips