Europa brandt

Italië kent al geen economische groei meer sinds 1999, dat is bijna 2 decennia van stagnatie. De economie zit in een diepe depressie en het Italiaanse banksysteem is rot tot op het bot. En nu kan alles in snel tempo nóg erger worden. Het ‘Nee’ tegen Renzi is weer een duidelijke aanwijzing dat het de verkeerde kant op gaat in Italië én Europa.

De politieke onzekerheid in de laars van Europa kan op geen slechter moment komen, een nieuwe bankencrisis dreigt. De meeste Italiaanse banken verloren dit jaar al meer dan 50% van hun beurskoers. Ze dragen dan ook €360 miljard slechte leningen met zich mee.

Die slechte leningen bedragen 18% van het totaal uitstaande leningen. In Frankrijk is dat bijvoorbeeld maar 5%, in de Verenigde Staten 2% en in het Verenigd Koninkrijk 1,5%. Ze maken ook 20% van het bbp van Italië uit en ze vertegenwoordigen 1/3 van alle Europese slechte leningen.

Deze cijfers zijn dus enorm schrikbarend.

Slechte leningen Italië

Banca Monte dei Paschi di Siena is er het ergste aan toe. De laatste 10 jaar verloor de bank al 99% van zijn beurswaarde. Dit is de oudste bank ter wereld en gaat terug tot 1472. Deze bank overleefde alles sinds Columbus Amerika ontdekte, maar slaagt er nu nog amper in om enig teken van leven te geven. Zo schrijnend is de situatie.

De bank ligt momenteel aan de beademingsmachine van de Italiaanse belastingbetaler door middel van 2 uitgevoerde reddingsoperaties. Nu heeft het opnieuw een reddingspakket van €5 miljard nodig terwijl de Monte Dei Paschi zelf maar €500 miljoen waard is.

Een bail-in dringt zich op en dan gaat de bal helemaal aan het rollen in Italië.

Het huis staat in brand

De Italiaanse bevolking was niet meer zo misnoegd dan sinds de val van Mussolini. De duidelijke ‘Nee’ aan het adres van de hervormer Matteo Renzi toont aan dat ze de status quo beu zijn en dat ze bereid zijn om het huis volledig af te branden om opnieuw te beginnen.

Wanneer er nieuwe verkiezingen komen, is de kans groot dat de anti-globalisten, anti-euro, anti-etablissement partij van Beppe Grillo, de 5-sterrenbeweging, de verkiezingen wint. Die beloofde om een referendum uit te schrijven over de deelname aan de eurozone. En zo groeit de kans dat Italië de eerste domino zal zijn die het oude continent in de grootste crisis uit zijn bestaan zal dompelen.

Bron: Zerohedge + International Man

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!