europese crisis Toen de Britten voor Brexit hadden gekozen, vielen de obligatiemarkten enkele dagen fors terug. Maar daarna kwam er een furieus herstel dat nog steeds aan de gang is. Vecht niet tegen de olifant in de porseleinenwinkel, de ECB, schrijft Bloomberg. 

Met dank aan ECB

Bedrijfsobligaties in euro met investment grade rating (IG) kenden in juli hun sterkste stijging in vier jaar. De IG-obligaties boekten in juli een return van 1,68% terwijl het rendement daalde tot een recordlaagte van 0,70%.Heel wat beleggers zijn ervan overtuigd, Brexit of niet, dat het niet mogelijk is om in te gaan tegen de ECB, die almaar meer bedrijfs- en overheidsobligaties opkoopt en de rendementen drukt. De ECB is in juni in het kader van het stimuleringsprogramma dat in maart werd aangekondigd, gestart om bedrijfsobligaties, zelfs papier met junkrating, op te kopen. En vandaag is er speculatie in de markt dat de ECB haar aankoopprogramma nog zal uitbreiden. ecb1

Meer risico

Meer risico nemen om iets meer rendement te verkrijgen is wat velen vandaag doen. Ook andere munten waar de rendementen hoger liggen, worden meer en meer aan boord genomen. Zo deden obligaties uitgedrukt in pond het beter zoals u hierbovenkunt zien dan uitgiftes in euro. Bedrijfsobligaties van IG in pond zetten in juli en return van 5,23% neer, het hoogste sinds augustus 2009. Het hogere rendement (1,7% meer dan gelijkaardig papier in euro) heeft veel gegadigden gelokt. Het moet wel gezegd dat het overgrote deel van het bedrijfspapier in pond dat in waarde steeg, is uitgegeven door bedrijven van buiten het VK zoals Petrobras en Telecom Italia. De impact van Brexit op deze bedrijven is dan ook beperkt.