volatiliteit

De meeste beleggers weten vast wel dat op het moment dat de beweeglijkheid in de markt toeneemt, dit normaliter weet te zorgen voor de nodige koersdruk. Het afgelopen jaar hebben we dat tijdens drie bijzondere momenten mogen meemaken.

Allereerst kregen de beleggers al direct tijdens de eerste handelsmaanden van het jaar 2016 te maken met een flinke prijsdaling. Uiteraard wist dit te leiden tot de nodige beweeglijkheid. Op een gegeven moment begonnen de analisten zelfs te roepen dat we al onze aandelen van de hand moesten doen.

Ook net voor de zomer werden de beleggers opnieuw getrakteerd op een flinke koersval. Deze keer was het te danken aan het EU-referendum die in het Verenigd Koninkrijk plaatsvond. Daarnaast nam de beweeglijkheid tijdens de Amerikaanse verkiezingen weer even flink toe.

Wanneer doet de S&P 500 index een stapje terug?

vix-spx-verband

Maar, op de bovenstaande Bloomberg-grafiek is te zien dat de markten sinds de maand december al in rustig vaarwater terecht zijn gekomen. De volatiliteitsbarometer beweegt rond een historisch dieptepunt en dat heeft weten te zorgen voor een verdere stijging op Wall Street.

Deze grafiek laat zien dat de markten pas echt een stapje terug zullen gaan doen op het moment dat de angst onder de beleggers weer toeneemt. En gezien de VIX-index is daar op dit moment nog geen enkele sprake van.