(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten.

De S&P 500-index steeg 0,9 procent tot 2.704,10 punten, de Dow Jones-index noteerde 0,1 procent lager op 24.999,67 punten en de Nasdaq sloot 1,4 procent hoger op 7.281,74 punten.

Het verlies van de Dow Jones had met name te maken met een fors koersverlies van DowDuPont, dat donderdag tegenvallende kwartaalcijfers presenteerde.

Daarentegen kregen de techfondsen een positieve impuls van Facebook, dat woensdagavond een recordwinst presenteerde. De koers van het internetbedrijf spoot donderdag flink omhoog.

Na de zwakke decembermaand van 2018 gingen de indices de afgelopen maand flink omhoog.

De S&P steeg de afgelopen maand met 7,5 procent. Daarmee heeft de index de beste januarimaand in meer dan drie decennia achter de rug. In januari 1987 boekte de S&P nog een maandwinst van 13,2 procent. De Dow Jones ging de afgelopen maand met 6,9 procent omhoog. Dit is de beste januarimaand sind 1989, toen de index met 8 procent steeg. De Nasdaq heeft de beste januarimaand sinds 2001 achter de rug.

Woensdag gingen de Amerikaanse beurzen flink omhoog, nadat de Federal Reserve de wensen van beleggers inwilligde door een rentepauze van onbepaalde termijn in het vooruitzicht te stellen. Ook gaat de Fed zijn balans minder ver afbouwen dan eerder gepland, gezien de vertragende wereldeconomie en een recente wankeling van de financiële markten.

“Gisteren hadden we een heel goede dag en nu zien we dat de markten deze koerswinsten aan het verwerken zijn”, stelde Mark Travis van Intrepid Capital.

“Fed-voorzitter Jerome Powell gaf beleggers woensdag een verlaat kerstcadeau, met zijn gematigde toon over het rentebeleid en en zijn plannen om de balans minder ver af te bouwen”, meende beleggingsstrateeg Lindsey Bell van CFRA Investment Strategist.

China en de Verenigde Staten boeken goede vooruitgang in hun gesprekken over een handelsakkoord. Dit valt af te leiden uit de berichten van de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter. “De besprekingen gaan goed met goede intenties en wil aan beide kanten”, aldus de president. “China wil geen verhoging van de importheffingen en voelen dat ze veel beter af zijn als ze een deal maken”, voegde hij toe. “En ze hebben gelijk.” Trump liet weten de Chinese delegatie vandaag in de Oval Office te zullen ontmoeten. Een finaal akkoord zal volgens Trump vandaag niet worden bereikt. De president wil hiervoor eerst zijn Chinese evenknie Xi Jinping ontmoeten.

Voorbeurs werd op macro-economisch vlak bekend dat de arbeidskosten in de Verenigde Staten in het vierde kwartaal vorig jaar met 0,7 procent zijn gestegen.

Tevens werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 26 januari is gestegen met 53.000 tot 253.000 aanvragen.

In november 2018 werden er meer eengezinswoningen verkocht dan in oktober. Door de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid, die nu tijdelijk is opgeschort, was er vorige maand geen cijfer over november gepubliceerd. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg in november met 16,9 procent op maandbasis tot 657.000 stuks. Op jaarbasis ging het echter om een daling van 7,7 procent.

De bedrijvigheid rond de regio Chicago in de Verenigde Staten groeide in januari minder hard. De inkoopmanagersindex daalde van 63,8 in december naar 56,7 deze maand. De verwachting van analisten was een daling tot slechts 61,4.

Olie noteerde donderdag tot 0,7 procent lager.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1448. Bij het sluiten van de beurzen in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1453 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1477 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Facebook, Microsoft, Paypal, Tesla en Visa kunnen donderdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat deze bedrijven woensdag nabeurs resultaten publiceerden. Facebook noteerde 10,8 procent hoger, nadat het social mediabedrijf woensdag verraste met een recordwinst.

Microsoft daalde 2 procent. Microsoft heeft in het afgelopen kwartaal zoals verwacht weer winst geboekt, terwijl ook de omzet zoals verwacht fors steeg.

Tesla verloor 0,6 procent. De resultaten van de producent van elektrische auto’s bleven achter bij de verwachtingen. Tesla kondigde tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers woensdagavond tevens aan dat CFO Deepak Ahuja zal vertrekken en wordt vervangen door Zach Kirkhorn. Dit zorgde voor koersdruk.

Visa overtrof woensdag met zijn kwartaalverslag de verwachtingen. De creditcardmaatschappij noteerde echter 2,1 procent lager.

UPS heeft in het vierde kwartaal van 2018 een hoger dan verwachte winst geboekt. Het aandeel steeg 4,2 procent.

General Electric heeft over het afgelopen kwartaal de omzet op jaarbasis zien oplopen en de rode cijfers weten in te ruilen voor zwarte. Het aandeel won 11,7 procent.

Baker Hughes heeft in het vierde kwartaal van 2018 een hogere winst en omzet geboekt. Het aandeel noteerde 1,5 procent lager.

DowDuPont rapporteerde voorbeurs over het vierde kwartaal een nettowinst van 475 miljoen dollar, ofwel 0,21 dollar per aandeel, op een omzet van 2,8 miljard dollar. De aangepaste winst was een kleine meevaller. De omzet was wel lager dan verwacht. Het aandeel daalde 9 procent.

ManpowerGroup heeft in het vierde kwartaal van 2018 een lagere winst en omzet geboekt, maar overtrof wel de winstverwachtingen. Het aandeel noteerde vier procent hoger.

ConocoPhillips heeft in het vierde kwartaal van 2018 een beter dan verwachte nettowinst geboekt. Het aandeel won 2,9 procent.

Mastercard heeft een goed vierde kwartaal 2018 achter de rug. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 1,55 dollar, een stijging van 36 procent in vergelijking met een jaar ervoor. Tegen constante wisselkoersen was de groei zelfs 40 procent. Analisten benaderd door FactSet rekenden op een winst van 1,52 dollar per aandeel. Het aandeel stond 3,5 procent hoger.

Intel heeft Robert Swan benoemd tot topman van het bedrijf. De Amerikaan trad deze zomer al aan als tijdelijke opvolger van toenmalige topman Brian Krzanich, die moest terugtreden wegens een relatie op de werkvloer. Het aandeel verloor 0,9 procent.

Amazon.com komt donderdag nabeurs met kwartaalcijfers. Het aandeel steeg in aanloop naar de presentatie 2,9 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties