Het moet ons toch eens van ’t hart: te vaak kijken we naar de koerswinst, en te weinig naar de winst op de koers. Wat we hiermee bedoelen? Simpel, we kijken vooral welk rendement we met de koers kunnen behalen, zonder in feite te rekenen de totale opbrengst, namelijk koers + dividend.

Het dividend op een aandeel is al te vaak een ondergesneeuwd element bij beleggers. Ook wij betrappen ons er nog soms op dat we graag naar de koers kijken. Maar als belegger moet je vooral ook het dividend niet uit het oog verliezen.

Immers, je grootste ‘kicker’ komt op lange termijn uit het dividend. Klinkt apart? Dat is het in geen geval. Let u even op…

Wat zou u ervan denken als een degelijk aandeel u over een termijn van 20 jaar, zo’n 560% opleverde? ‘Lang niet slecht’, horen we u al denken.

Inderdaad, dit was het geval voor het aandeel van Realty Income, een Amerikaans beursgenoteerd vastgoedbedrijf.

Maar kijkt u nu even mee naar het bijhorende dividend, en wat dit met uw investering had gedaan, indien u dit dividend telkens herinvesteerde.

realty income

Dividend kan je rendement vervijfvoudigen

Terwijl de gewone koers van het aandeel 562% deed, leverde het total rendement – dus met de ‘winst op de koers’ – maar liefst 2.700%. Ruim VIJF zo veel.

Dat is de kracht van dividend!

Het is zonde dat maar weinig beleggers het belang van juist dividend inschatten.

We leggen de nadruk op juist dividend, want er zijn twee belangrijke types dividenden:

  • Hoog dividend
  • Groei dividend

De eerste focus op een zo hoog mogelijke uitkering, terwijl je bij de tweede vooral moet concentreren op de groei van de uitkering.

Onze collega’s van Slim Beleggen – DIVIDEND zijn gespecialiseerd in beiden.

Meer nog, ze zijn zo overtuigd van hun dividendkeuzes, dat ze in hun nieuwe rapporten telkens een voorbeeldportefeuille hebben aangebracht.

Lees hier verder …