Stel je voor dat je even snel van Amsterdam naar New York kan vliegen als het duurt om ’s morgens naar je werk te rijden met de auto. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar het ontwerp bestaat. Het vliegtuig noemt ‘Antipode’ en kan passagiers van Amsterdam naar New York vervoeren in 20 minuten.

De ‘Antipode’ is ontworpen door de Canadese ontwerper Charles Bombardier. Het vliegtuig zou gebruik maken van een aerodynamisch fenomeen genaamd ‘Long penetration mode’ (LPM). Hierdoor kunnen de raketten Mach 24 bereiken of 24 keer de snelheid van het geluid.

De topsnelheid van bijna 30.000 km/uur is 10 keer sneller dan de voormalige Concorde. Het vliegtuig kan gewoon opstijgen van een normale luchthaven. Op 40.000 voet begint het plezier pas echt waarbij de supersonische raketten accelereren van Mach 5 naar Mach 24.

Antipode (2)

Via de neus van het vliegtuig wordt lucht gekanaliseerd om oververhitting te voorkomen.

Nadeel is natuurlijk de kostprijs. Er kunnen maar 10 mensen in het vliegtuig. Hoewel Charles Bombardier nog geen berekening maakte, kan je alvast voorstellen dat het bijzonder duur zal zijn om in 20 minuten van Amsterdam naar New York te vliegen.

Antipode (3)

Maar de technologie bestaat … op papier. Bombardier is in ieder geval op zoek naar meer middelen om meer onderzoek te verrichten en het project definitief van de grond te krijgen.

Bron: Elledecor + Metro

Foto’s: Abhishek Roy / Imaginactive