Bill Gates Microsoft

Wanneer jij en ik belastingen moeten betalen, moet een robot dat ook doen. Bill Gates, ’s werelds rijkste persoon en filantroop, zegt dit in een interview met Quartz. Hij treedt daarmee andere invloedrijke miljardairs bij. Wanneer Gates zoiets zegt, legt dat wel behoorlijk wat gewicht in de schaal.

‘Wanneer een arbeider €50.000 verdient in een fabriek, dan is dat inkomen belast’, zegt de oprichter van Microsoft. ‘Wanneer robots die jobs komen overnemen, moeten die ook belastingen betalen.’

Gates is niet tegen automatisatie, in tegendeel. Hoe meer robots, hoe beter. Daardoor kunnen er tijd, energie en middelen vrijgemaakt worden om mensen in te zetten in jobs die robots niet kunnen doen. Hij denkt bijvoorbeeld aan ouderenzorg of de opvoeding van onze kinderen.

Er is een groot tekort aan geschoolde opvoeders en/of mensen die jobs uitoefenen waarbij menselijke warmte, empathie en zorg nodig is.

Je kan de inkomstenbelasting uit arbeid niet opgeven. Deze belastingen zijn nodig om het sociale vangnet te financieren. Wanneer menselijke arbeid verdwijnt, moeten de robots deze belastingen betalen’, zegt de rijkste man ter wereld.

If a robot comes in to do the same thing, you’d think we’d tax the robot at a similar level.

Bill Gates treedt hiermee een andere invloedrijke miljardair bij, Elon Musk. De Tesla topman zegt dat de overheid een basisinkomen moet voorzien doordat steeds meer robots laagbetaalde jobs innemen. Ook het Europese Parlement denkt al in de richting van een belasting voor robots.

Tientallen miljoenen jobs staan de komende decennia op de tocht door de technologische revolutie. Wanneer deze jobs verdwijnen en de overheden in de wereld doen er niets aan, zal de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter worden. Zo wordt de technologische revolutie een vorm van regressieve belasting voor de ongeschoolde arbeiders.

Bron: MarketWatch