Kaartenhuis financiële crisis

Bill Gross is een van de meest succesvolle obligatiebeleggers uit de geschiedenis. Beleggers in obligaties worden aanzien als betere beleggers dan aandelenbeleggers. Bill Gross is dus een uitzonderlijk getalenteerd analist van de economie en de financiële markten. En hij voorspelt met een prachtige analogie dat een nieuwe financiële crisis ieder moment opnieuw kan ontstaan.

Wanneer Bill Gross spreekt, moet je luisteren. Hij heeft het vaak bij het rechte eind. In onderstaand verhaal maakt hij duidelijk hoe de financiële wereld vandaag werkt … en hoe dit systeem niet kan blijven bestaan.

Dit is zijn verhaal:

Stel … je hebt 1 dollar en je brengt die naar de bank. Jij gaat ervan uit dat je ieder moment terug aan die dollar kan geraken. Maar de bank denkt dat je dat niet onmiddellijk gaat nodig hebben. De bank leent die ene dollar daarom uit aan Joe. Joe wil een pizzatent opstarten. Met zijn dollar gaat Joe ingrediënten en een oven kopen bij Sally’s Pizza Supply. Sally ontvangt 1 dollar voor de spullen en brengt die dollar naar dezelfde bank om op een spaarrekening te zetten.

Nu heeft de bank die ene dollar verdubbeld, zonder dat er geld gecreëerd werd in de economie. De bank heeft ook zijn balanstotaal verdubbeld. Op de balans staat bij de activa 1 dollar in de kluis en de lening aan Joe. Bij de passiva staat de dollar aan Sally en jouw originele dollar.

En zo gaat de cyclus verder waarbij 1 enkele dollar door een hoge zwarte hoed gaat en via het fractioneel bankieren meerdere konijnen eruit tovert.

Situatie is erger dan voor Lehman Brothers

Volgens Bill Gross is dit systeem dan ook eindig. Iedereen gelooft dat hij zijn geld dat op de rekening staat op een bepaald moment kan terugvragen. Maar dat is niet het geval. Problemen kunnen ontstaan wanneer diegene die geld hebben geleend, de lening niet meer kunnen terugbetalen.

Wanneer te veel mensen hun lening niet meer kunnen terugbetalen, daalt de kredietwaardigheid van de bank en op een gegeven moment wil iedereen plots zijn dollar terugvragen. Maar die dollar is al verdeeld over vele andere mensen. En dan krijg je paniek. Dat is wat we zagen bij de val van Lehman Brothers die het officiële begin inluidde van de grootste financiële crisis in bijna 100 jaar.

En de globale economie kan ieder moment een nieuw Lehman Brothers achtig moment meemaken.

Centrale banken kunnen bijna niets meer doen

De Verenigde Staten heeft momenteel meer uitstaande leningen ten opzichte van het bbp dan voor de financiële crisis. China voegde $24.000 miljard schulden toe sinds 2007 waardoor het totaal uitkomt op 300% van het bbp.

Het enige wat de centrale banken op dit moment kunnen doen is de rente zo laag mogelijk houden zodat diegene die geld geleend hebben het zo lang mogelijk volhouden en langs de andere kant de rente proberen te verhogen zodat spaarders en gepensioneerden toch nog enige opbrengst kunnen halen uit hun kapitaal.

QE-programma’s hebben hun natuurlijke limieten bereikt en rentevoeten staan veel lager dan bijna 10 jaar geleden. Bij een nieuwe crisis zijn er veel minder opties dan bij de vorige crisis.

Het advies van Bill Gross is dan ook duidelijk: zorg dat je de komende jaren een return hebt VAN kapitaal in plaats van een return OP kapitaal.

Bron: MarketWatch

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!